Skip to main content

Riemuloota ukselle

Tervepä terve. Toimituksen itäkaistan viikkomaalaukset uusitaan tässä seuraavaksi.
***
Tieliikenteen puolelta näkyy tämän kevään ilmiö olevan jonkinlainen saamattomuus tai miksi sitä kutsuisi. Silmämitalla arvioiden peijakkaan monessa autossa on nimittäin yhä talvi- tai jopa nastarenkaat alla.

Viimeisin otanta ei ole ihan levikkialueelta, mutta maakunnasta kyllä. Runsaan kilometrin matkalta kadunvarresta sai laskettua alkuviikosta kuusi autoa nastarenkailla.

Siihen tilastosattumaan ei kyllä usko hömppäkään äijä, että ne kaikki olisivat lähdössä pohjoiseen pikkuteille. Päätiethän ovat sulat halki maan.
Väliinpitämättömyyden ja laiskuuden raja on joskus metkan häilyvä.

Eipä sillä. Eräs teoria esitti, että ehkä nämä nastoilla rohisuttajat ovat työsuhdeautoja ja rengaskerrat kuuluvat vähän kuin pakettiin: sen kun hakee uutta rinkulaa alle.
Ehkä niinkin. Lähihistoria tuntee monta esimerkkiä siitä, miten käy, jos jossain ei ole penniäkään kiinni.

Omistussuhteista ei tässä ole tarkempaa tietoa, mutta moni nastoilla vielä kulkeva kärry on kalliimmasta päästä ja pelkät renkaat samanhintaiset kuin viereisessä ruudussa seisova vuosituhannen alun Nissan renkaineen päivineen. Ehkä oman olemisen tärkeys menee joskus arkiasioiden kuten renkaanvaihdon ohi. Joskus taas on mielessä huolia sen verran, että renkaat kerrassaan unohtuvat tai niihin ei ole puhtia.

Joskushan on niinkin, että työsuhteen suurin etu on se, että työtä ylipäätään on.
***
Raskas kalusto taas kulkee läpi vuoden nastoitta ja kuskaa muun muassa sitä tavaraa, mitä verkkokaupoista tilataan.

Isommissa kaupungeissa taas kasvavat jatkuvasti monenlaiset kotiintuontipalvelut: tällöin kuskilla on yleensä alla pikkuauto, sähkömopo tai miksei polkupyöräkin.

On tultu kauas pizzataksien ajoista. Kotiovelle saa jos ja mitä ja sen mahdollistama eristäytyminen on tietysti ilmiönä mahdollisimman murheellinen.

Alkuviikosta tullut tiedote kertoi, että kotiin tilataan monesti esimerkiksi seksivälineitä ja samassa paketissa myös suklaata.

Siitä sitten. Jos kyseessä on vielä sama kapistus, saa sana ”suklaapatukka” ihan uutta merkitystä.
***
Kodinsisustushan muuttuu sitä mukaa, miten tekniikka kehittyy.

Tarkoitan tätä uusiokäyttöä. Sitä kun samaan iltaan sopii telkkarista vaikka kolme HK:n mainosta mainoslauluineen, vartti yökylässä Maria Veitolaa ja vielä jääkiekkomaaottelu, jossa Suomi ottaa selkäänsä seuraavaksi joltain Länsi-Intian joukkueelta, niin sitä alkaa miettiä monenlaista puhdetyötä.

Vaan ja voi: vanhoista putkitelkkareista sitä vielä askarteli akvaarion, mutta sama tuuma nykyisten lättänälaitteiden kanssa ei käy.

Tai ainakin pitää valita kalaksi pelkkää lahnaa.
***
Länsirata eli entinen tunnin juna saa tuoreen tiedon mukaan lisätalousarvion kautta 11 miljoonaa euroa EU-rahaa. Mikä siinä sitten. Toimituksemme gastronomiasiipi esittää summan käyttämistä ravintolavaunun juomakaappien täyttämiseen.
***
Noin muuten hallinto ja kulttuuri voivat paiskata kättä ainakin länsirannikolla.

Silmään otti uutinen, jonka mukaan Uusikaupunki aikoo myydä kauniin vanhan raatihuoneensa. Ostaja toivottavasti ymmärtää velvoitteet, jotka kulttuurisesti tärkeän rakennuksen omistajalle tulevat.

Noin muuten siitä voi tehdä vaikka musiikkirakennuksen. Sellaisen levyraatihuoneen.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: