Skip to main content

Pyhä täysihoidotta

Heipähän hei.
Toimituksen lounaissiivessä ihmetellään tänään itäistä luontoa.  Toimeen siis.
***
Ottipahan tuossa näkööni juttu Kuhmossa ketunhäkkiin eksyneestä karhunpennusta.

Virkavallalle oli tehty ilmoitus metsästä kuuluvista äänistä ja asiaa oli lähtenyt selvittämään rajavartiolaitos yhdessä  metsämiesten kanssa.   Laillisesta  ketunloukusta olikin sitten löytynyt karhunpoika, joka kuvassa killitti häkistä pelastajiaan.  Rajamiehet olivat päästäneet pennun vapaaksi ja se olikin kirmannut vähän matkan päässä nähtyjen emonsa ja toisen pennun seuraan.

Siinä se.  Menisikö tästä nyt kehut Kainuuseen sitten joltisenkin luontevasta suhtautumisesta. Aseet pidettiin piilossa, pentu pääsi sinne minne kuuluukin ja metsähän on karhun koti.  Voi vain kuvitella miten sama olisi toiminut lähempänä ruuhka-Suomea: valtakunnallinen varoitus telkkariruutuihin ensin ja sitten joka kylän John Waynet pössyköineen liikkeelle.

Kukas sen sanoo, ettei otus kainuulaistaajamaankin voisi eksyä.  Lähtökohtaisesti  ei nyt kuitenkaan oltu oitis nallea nahaksi nykäisemässä.
***
Miten silloin sitten sanotaan, jos ei oikaisua jostain uutisesta voi vaatia mutta silti tuntuu että kerrottu asia on ihan muualta kuin tästä maailmasta.

Sellainen olo tuli maanantain Hesaria lukiessa. Siinä kerrottiin, että alueen kouluihin tehdään maanantaiksi aina enemmän ja tukevampaa ruokaa kuin muulloin. Syynä on jutun mukaan se, että monessa kodissa ei tehdä lämmintä ruokaa viikonloppuna ja maanantain puoleenpäivään mennessä alkaa jo olla nälkä.

Eihän nälästä tietty saisi puhua tässä yhteydessa, kun samaan aikaan Chilessä koko joukko kaivosäijiä riutuu pelastusta odottaessaan.  Silti.  Onko vihdoin kiirehditty siihen pisteeseen, että kotitaloukset ulkoistavat koko lapsiasian jollekin.  Pitkäänhän  on peljätty, että koulu saa liian ison vastuun tenavien kasvatuksesta, vaikka hyvä on  jos jollain on vastuu. Onko nyt tultu askeleeseen kaksi, jossa yhteiskunta myös ruokkii ipanat.

Jos tämän jälkeen  vielä saa lukea uraputkivanhemmista, jotka vanhempainilloissa pitävät kiinni tenaviensa oikeudesta tehdä ihan mitä vaan, niin onpa yhtälö.

Noin muuten tietty pistää miettimään, että miten sitä se viikonvaihde oikein sitten kuluu? Itsellä jos menee lauantaiaamu kämppää siivotessa, mökillä pihahommia tehdessä tai vaan pitkin maakuntaa taivastellessa niin on se nyt nälkä jo ennen kuin Top Gear alkaa. Jos aamu menee ihan vaan oleillessa niin sitten puhutaan vaan mieliteosta mutta yhtä kaikki pannaan uuni lämpiämään ja  ryhdytään perunankuorintaan.

Sinänsä on kivaa olla 70-luvun lapsi. Harva omanikäisistä välttyi näkemästä arkielämää makaronilaatikon veivaamisineen. Eipä sitä sitten ollakaan ihan niin avuttomia, että pari päivää poissa valmiista pöydästä tietää nälän uhkaa.
***
Metkaa myös katsoa, mikä ihmisen elämän perusperusasia seuraavaksi ulkoistetaan, jos syömisestä ollaan jo luopumassa. Vessassakäynti, lapsien teko tai edes sen harjoittelu? Tylsäksi menee.
***
Alkavat esitellä myös tämän Salo-Espoo –oikoradan ympäristövaikutuksia yleisölle.

Siinä on taas sellainen hanke, että hivenen vaikea suhtautua. Tässä on toivon mukaan siirrytty jo täysipäiväiseksi silakanpaistajaksi eli eläkkeelle hyvinkin, ennen kuin maastoon ensimmäistäkään linjakeppiä sille radalle isketään.  Samalla rata kuitenkin ohjaa satavarmasti jo nyt sitä, mihin mitäkin lähivuosina rakennetaan ja missä taas ei ei kannata enää ennen Pendolinon tuloa paljon sutia maalia seinään.

Aika on rahaa-käsittettä hokeville tämä tietty on mustaa valkoisella. Radan hinnaksi on laskettu nyt pyöreät 1,3 miljardia.  Minuuttihintaa tulee aika hyvin, jos matka-aika Turusta Helsinkiin  lyhenee sen parikymmentä minuuttia.

Ei siinä, ettei hanke puoltaisi paikkansa. Se lyhentää matka-aikaa Helsingistä Turkuun.
***
Taas pukkaa uutta vampyyrisarjaakin televisiosta, sikäli kun olen mainoksia katsonut. Inflaationhan nekin kokevat, kun vähän joka kanavalla ollaan parhaillaan hampaat tanassa. Paitsi Big brother-kanavalla missä on tanassa kuulemma joku ihan muu.

Takavuosien brittiläisen Hammer-yhtiön Dracula-pätkiin verraten nykyiset vampyyrit ovat tietty ihan kiiltokuvapoikia.

Sitä paitsi ei tavan autonomistaja tarvitse noita sarjoja mihinkään. Tässä kun oikein ohjelmoi, saa samalle päivälle osutettua dieselveron maksamisen, tankkaamisen ja vuosikatsastuksen.  Siinä sitä on verenimentää yhden viikon tarpeisiin.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: