Skip to main content

Purupinta metsässä

Tervepä terve. Toimituksen koilliskulman viikkohakkeet pannutetaan tässä seuraavaksi. 

***
Maisema muuttuu, vaikka mitään muka ei tapahdu. Uutta rakennetaan, vanhaa puretaan, tehdään teitä, kynnetään ja kylvetään. Työhön ja töissä ajellessa tuttuja maisemia muuttavat lisäksi metsätyöt. Joskus vedetään koko kuvio sileäksi, joskus harvennetaan. Omalla tavallaan on mielenkiintoista seurailla, miten aukkopaikat alkavat vesoittua.

Ja metsät jos mikä nyt ovat parhaillaan framilla, tämä hiiliasia nähkääs. Lopullinen totuus riippuu tietysti siitä, keneltä kysyy.  Joku miettii eläin- ja eliölajeja, toinen metsäretkiä, kolmas maisemia ja neljäs ilmastoa. Viides ottaa asiaan paikallis- tai valtakunnallisen talouden vinkkelin ja kuudennen päähän voi mahtua useampi näkemys samalla kertaa. Hiljakkoin esimerkiksi Metsähallitus tiedotti kokeilevansa jatkuvan kasvatuksen menetelmää omilla alueillaan.

Ei mennä siihen, mutta jäinpä miettimään, että ihan irrallaan mietittynä nykyaikainen metsäkone on teknisenä vehkeenä hieno.   Panssarivaunun kokoinen kapine nousee lähes äänettömästi melkein pystysuoraa rinnettä ja älyä laitteessa on enemmän kuin autolautassa. Ammattikuski tekee millintarkkaa työtä ja joskus jälki on sellaista, että ohi ajaessa ei ehdi huomata, mistä on puuta napsittu. 

Toinen puoli suuruuden ekonomiassa on se, että suurelle koneelle on tehtävä suuren koneen väylä ja vaikka miten muuten taiten harvennetaan, baanan paikka paljastaa kulkupaikat vielä pitkään jälkeenpäin. Kävelevää konetta joskus kehiteltiin, mutta sille eivät tainneet olla valmiit sen paremmin tekniikka, aika kuin yleisökään.

Jos jostain tähän liittyvästä palautetta toimitukseen tulee, niin siitä että risusavottojen aika jo oli ja meni ja hakkuutähteitä ei kerää välttämättä kukaan.

Maallikko onkin askaroinut toisenlaisen mietteen parissa.  Miten toimisi ja kannattaisi metsäkoneen ja ruohonleikkurin lehtolapsi.  Siis kapine, joka pätkisi talteen myyntipuut ja samalla rouhaisisi latvukset ja isommat oksat muutamaksi saavilliseksi purua, josta ei olisi sen kummempaa kulku- tai maisemahaittaa eikä taimienkaan tarvitsisi puskea läpi paksun oksakerroksen. 

 Varmaan tämän joku hiili- ja rahaviisas tyrmää saman tien, mutta jos ei, niin hyvän idean provikat otan kyllä vastaan. Tilinumeron saa toimituksesta. 

***
Elinkaari se on kai niin puulla kuin sahalla ja ihmiselläkin.  Turun puolessa näkyy veivattavan Karinakodin jatkosta ja siitä, millaista viime metrien hoitoa siellä tarjotaan.
Automalleja tunteva sivupersoonani ajatteli, että takavuosina hartaimpien Toyota-kuskien toivepaikka varmasti oli Carina-koti.

***
Kehitys todella kehittyy.  Urheilukisat saatiin Qatarissa päätökseen tuossa.  Maarit lauloi aikanaan, että Hoida itsesi kuntoon, mutta nyt on toisin. Radiossa kerrottiin, että joku urheilija oli hoitanut itsensä finaaliin.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: