Skip to main content

Puhuminen piti opetella uudestaan

Sinikka Vanhanen on toipunut ja pystyy asumaan kotonaan.  Seurana on kolme koiraa ja kissa, sohvalla lötköttävät katraasta Ritva ja Uolevi.–Nämä minut pelastivat, naureskelee Sinikka Vanhanen, ja viittaa sohvalla loikoilevaan nelikkoon: koirat Siiri, Ritva ja Iitu ympäröivät grafiitinharmaata Uolevi-kissaa.
Pelastuminen tarkoittaa toipumista ja kuntoutumista.

Tänään vietetään maaailmanlaajuista AVH-päivää. AVH on lyhenne sanoista aivoverenkiertohäiriö, ja Sinikka Vanhasen tarina on siksi ajankohtainen.
Perniön asemalla asuva Vanhanen on itse melko varma siitä, miksi hän päivän aikana esiteltäviin tilastoihin päätyi:
–Tupakoin paljon ja oli stressiä ja ehkä vielä suvussakin alttiutta, hän miettii.

Tupakalla miehensä kanssa Vanhanen oli silloinkin, kun aivoinfarkti 14 vuotta sitten tuli.
Miehen soittama ambulanssi vei Tyksiin ja siellä Vanhanen oli kolme viikkoa, osan ajasta tajuttomana. Aivoissa havaittiin niin verenpurkaumia kuin tukkeumiakin.
–Puhekyky meni ja oikealle puolelle tuli raajahalvaus, kertaa Vanhanen.

Tyksin jälkeen Vanhasen hoitopaikkana paikkana oli Salon sairaala, sen jälkeen hän on ollut kuntotuksessa niin Paimion sairaalassa kuin Käpylän kuntoutuskeskuksessakin. Puheterapeutti tuli Perniön terveyskeskuksen kautta. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat hoitaneet Vanhasen mielestä leiviskänsä hyvin; potilasta on kuunneltu ja annettu hyvä hoito.
–Mutta joku pitää olla, minkä takia parantua. Minulla koirat ja lapsenlapset pitivät pinnalla, Vanhanen miettii.

Yksi merkittävimmistä riskitekijöistä on kohonnut verenpaine, samoin tupakointi, ylipaino ja stressi altistavat aivoverenkierron häiriöille.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: