Skip to main content

Pronominit kuntoon

Tervepä terve. Toimituksen koillissviitin viikkosiivous tehdään tässä seuraavaksi.
***
Käytöstavoista riittää puhetta. Sellainenkin kysymys oli pohdinnassa, että kauanko kaksivuotias jaksaa teititellä vanhempiaan, tällainen tapa kun eräällä viikarilla on päällä.
Toistasataa vuotta sitten olisi tullut ympäri korvia, jos tapa olisi loppunut. Esimerkiksi Myrskyluodon Maija-sarjassa päähenkilö teitittelee ikänsä niin vanhempiaan kuin kummejaankin.

Jos kehittyvän kielen asialla pitää olla, niin hersyvä olisi vaihtoehto, jossa teitittely yhdistyy nykyslangiin. Esimerkiksi muodollista avustusta pyydettäessä lause kuuluisi: ”Onks teillä, mutsi, heittää fyrkkaa”.
Lapsiahan monessa perheessä teititellään jo. ”Mitä te taas teette” on usein kuultu, huoneesta toiseen kiirivä kysymys, vaikka jälkikasvusta vain yksi kiipeäisi kolisten pitkin kirjahyllyä.
***
Hupaisaa tietoa puskee Pohjois-Korean suunnasta. Muiden keksintöjen lisäksi sieltä on peräisin nyt myös viina, josta ei tule krapulaa. Tieto on peräisin mistä muualtakaan kuin pohjoiskorealaisesta lehdestä.
Juttu on varmaan huuhaata, mutta sen perusteella Aasiassa on ymmärretty, mitkä asiat mainitussa nautintoaineessa ovat kesken kehittelyn. Viinan tuottama huono olo on yksi ongelma.

Pohjois-Koreassa kehitelty juoma on myös kehittelijöidensä mukaan ”sulavaa”.
Uutta on tämäkin. Tähän asti vain viinaa juoneet ovat olleet käytökseltään sulavia. Omasta mielestään.
***
Pumpingia tuolla ja vatsamakkarajumppaa täällä. Kova on hinku päästä liikakiloista monella, eikä tässä mitään pahaa ole.
Sitä paitsi sillekin aineelle, josta halutaan eroon, on käyttönsä. Radiossa kerrottiin eräänä aamuna, että AKT rasvaa lakkokonettaan.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: