Skip to main content

Proletaarin jouluviisut

Tervepä terve. Toimituksen koillispadan viikkoähky syödään tässä.
***
Radio seurana työmatkoja ajellessa ei jää epäselväävuodenkulusta: joulumusiikkia puskee eetteriin.  Osasta tulee mieleen, että hyvä olisi olla hiukan eetterissä itsekin.  Jos perunalaatikon imellys ei onnistu, niin monessa joululevyssä imelyyttä riittää.

No, on sitä joitain poikkeuksiakin. Vielä en ole tosin saanut kuulla kappaletta, joka kertoisi vaikkapa töissä vietetystä joulusta. ”Ensiapupoliklinikan aattosamba” tai ”Prosessivalvojan jouluyö” voisivat olla osuvia otsikoita.
***
Helsingin Uutiset kertoi, että seudun päiväkodeissa olisi kielletty kaneli puuroannoksista. Jos tässä on totta sen verran kuin sosiaalisen median kohuissa yleensä, mitään ei ole kielletty.
Perustelu toki olisi osuva: kaneli voi suurina annoksina aiheuttaa maksavaurion.

Huolta on hyvä kantaa. Maksavaurion ehtii hankkia myöhemminkin, ja nimenomaan jouluna monessa taloudessa tähän pyritään turhankin määrätietoisesti.
***
Joulun ruokapöytähän on perinteellä lastattu. Tavan lanttulaatikoiden lisäksi näinä hoikkuuden ja yksin elämisen aikoina nähtäneen monessa pöydässä vähärasvainen joulusinkku.
***
Ensi viikko on joulupukkien liikehdinnän aikaa.  
Joulupukkihan ei ole hahmo, joka pätkii rankoja polttopuiksi parta heiluen. Siinä on kyseessä sahapukki tai Juha Mieto.

Hinnoittelusta ei sen enempää, kuin että varsinainen kiskoja on jo vanhan laulun mukaan Petteri-poro.

Yleisen mainoslauseen mukaan pukki on raitis ja autoileva. Totta on sen verran, että moni todella on ollut liikkeellä autolla.
Se taas selittää sen, miksi joskus tarvitaan perheen mekaanikon apua, ennen kuin pukki pääsee lähtemään käyntipaikasta seuraavaan.  Lisälämmitintä käyttävän nykypukin porosta voi pätkäajossa akku loppua.
***
Hyvää joulua.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: