Skip to main content

Pitkäkseen marmorille

Tervepä terve. Toimituksen itäkuusen viikkokilluttimet ripustetaan tässä seuraavaksi.
***
Takavuosina YYA-sopimus tarkoitti Suomen ja Neuvostoliiton välistä sopimusta, jossa luvattiin monenlaista hyvien suhteiden puolesta. Paperi on historiaa eikä naapurin kanssa voi mistään sopia, mutta kielenkäytössä lyhenne elää. Ystävyys, yhteistyö ja keskinäinen avunanto ovat tietysti aina paikallaan.

Ja kaikenlaista vetoapua sitä on, mikä muistui mieleen lehden Facebook-sivun tykkäystilastoja kurkistaessa.

Pitkään tykätyin kuva sivulla oli laatupalkinnon saaneesta paikallisesta meijeriyrittäjästä. Tätä kirjoitettaessa kärkipaikalle on noussut uutinen paikallisen kebab-yrittäjän saamasta tunnustuksesta.

Ravintoloitsijaa voi oikeastaan kiittää tämän lajin vetoavusta jo toisen kerran. Kuun alussa lehdessä oli nimittäin juttu armeijan maasturista, joka herätti huomiota kylällä. Facebook-tykkäyksiä autojuttu keräsi hämmästyttävän paljon, pitkälti neljättäsataa. Yhtä kaikki auto ei olisi koskaan toimituksen silmien alle pysäköinyt ja jutunaiheeksi päätynyt, jos sen miehistö ei olisi päättänyt pysähtyä nimenomaan kebab-ravintolan eteen.

Yritys tässä voisi tietysti olla mikä vaan, mutta vuosien varrella on saanut huomata sen, että monesti paikallisen yrittäjän tai osaajan menestys kirvoittaa ne suurimmat peukutusmäärät somessa. Hyvä niin. Kutsuttakoon sitä nyt yhteisöä liimaavaksi tekijäksi tai muuta joulun aikaan sopivaa. Niin sitä ollaan yhtenä klimppinä kuin epäonnistunut sekahedelmäsoppa.

Ja siitä asiasta ei sen enempää.
***
Viikon varrelta tuli vastaan myös yksi auto, joka ei saa herättää huomiota.

Kotihoito tekee tärkeää työtä pitkin aluetta ja aikoinaan sana ”kotihoito” myös luki autossa. Nyt ei lue ja Varhasta kerrottiin kysyvälle, että tämä on tarkoituksella näin. Teksti voisi lisätä uteliaisuutta siitä, kenen luona kotihoito käy; kyseessä on vastauksen mukaan tietosuojan alainen toiminta.

Niin kai. Toisaalta joskus voisi tuntua hyvältä jo ikkunasta vilkaisemalla tietää, että naapurin luona on käynyt kotihoito, ei kiertävä kattomaakari tai muu kutsumaton vieras.
***
Joulumusiikkia tietysti on joka lähtöön, osa imelän tahmaisia kuin hyytelöt pitopöydässä. Ja eri ammattiryhmille on kai omansa. Olettaakseni lääkäripiireissä kuunnellaan hartaasti sitä, jossa äiti on laittanut kysta kyllä.
***
Monellehan joulun aika tarkoittaa perinteitä ja hetken taukoa, mikä sekin on perinne.

Nimittäin jo vuonna 1983 tässä lehdessä pohdittiin, että joulu on vuoden juhlista se, joka pakottaa pysähtymään. Ja silloin sentään maailma pysähtyi viikossa aika monta kertaa, jos nykyiseen vertaa: nykyisen kaltaisesta ympärivuorokautisesta ostos- tai viihdetarjonnasta ei näillä main osattu vielä kuin ehkä haaveilla.

Pysähtyminenhän ei vielä tarkoita passivoitumista. Monellehan pyhät tarkoittavat mahdollisuutta esimerkiksi retkeen tai matkaan.

Kuuleman mukaan reporangaksi haluavien kannattaa matkata Intiaan. Sinne on rakennettu palatsi, jossa voi maata seläl tai kyljel. Taj mahal.
***
Hyvää ja rauhallista joulua.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: