Pipareiden leipominen kuuluu monen perheen jouluperinteisiin. Emma Maaskolan innostus leipomiseen on lähtöisin omasta lapsuudesta.
–Meillä oli kotona aina iso perinteinen piparitalo. Kattotiilet tehtiin pihlajakarkeista ja talo syötiin loppiaisena.
Maaskola on jatkanut perinnettä oman perheensä kanssa.
Lapset odottavat aina innolla, millaisia piparkakkutaloja tehdään. Perheen vanhin lapsi Minttu osallistuu leipomisen lisäksi myös talojen suunnitteluun.
–Toivottavasti osaisin joskus tehdä niin hienoja piparkakkutaloja, että niitä voisi mennä myymään johonkin myyjäisiin, Minttu haaveilee.
Perinteisten piparkakkutalojen lisäksi Maaskolan perheessä rakennetaan esimerkiksi rekiä, muumilaaksoja, kirkkoja ja hevostalleja.
Reki täytetään karkeilla ja talojen pohjaan jätetään reikä, että sisälle saadaan LED-tuikku loistamaan ikkunoista.
Perheen äiti nauttii talojen koristelemisesta ja suunnittelusta.
Jos aikaa olisi enemmän, toiveena olisi tehdä kokonainen jouluinen piparkakkukaupunki.
Koristeleminen ei kuitenkaan ole kaikkien mielestä leipomisen kohokohta.
–Ehdottomasti parasta on se, kun saa murskata pipareita ja syödä ne, perheen poika Nuutti kertoo.
Lue koko juttu 23.12. painetusta tai digilehdestä!