Skip to main content

Perniön kirjasto muuttuu omatoimiseksi asennus kerrallaan

Henri Hammar oli maanantaina asennustöissä Perniön kirjastossa.

Perniön kirjastosta on hyvää vauhtia tulossa omatoimikirjasto.
Nykyisten aukioloaikojen lisäksi tulevaisuudessa asiakkaan on mahdollista käydä kirjastossa itsenäisesti oman kirjastokortin avulla.
–Asiointi kirjastossa tulee helpottumaan. Kirjoja voi lainata ja palauttaa sekä kirjaston tietokoneita saa käyttää aukioloaikojen ulkopuolella, kertoo Salon kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lind.

Suuria riskejä omatoimikirjastossa Lind ei näe, sillä sekä sisälle että ulkopuolelle asennetaan valvontakameroita.
Omatoimikirjaston toimiminen vaatii paljon automatiikkaa, joten sähkötöitä on tehty kirjastossa jo muutaman viikon.
–Meillä on ollut Salossa hyviä kokemuksia näistä kirjastoista. Kaikilla paikkakunnilla ei näin valitettavasti ole ollut, mutta järjestelmästämme näemme kuka paikalla on ollut. Kirjastokortin haltija on vastuussa, jos joku alkaa kirjastossa hölmöillä, kertoo Lind.

Asennustyöt olivat käynnissä jälleen tämän viikon maanantaina.
–Uusimme talon sisäistä verkkoa. Oville on tulossa kulunvalvonta, kameroita, portit ja kortinlukijat, joten vedämme piuhoja ja rasioita uusiin paikkoihin. Kirjastorakennus on melko vanha, joten joudumme avaamaan reikiä, jotta saamme sähköjohdot kulkemaan oikeisiin paikkoihin, kertoo Tap-service Oy:n sähköasentaja Henri Hammar.

Kirjasto päällisin puolin kuitenkin näyttää normaalilta, vaikka siellä täällä katossa näkyy reikiä. Nyt käynnissä on Hammarin mukaan niin sanotusti tylsä vaihe, kun sähköjohtojen kanssa puuhaillaan, ennen kuin niitä voidaan asentaa.
–Meidän osaltamme homma tulee valmiiksi ennen heinäkuuta, mutta sen jälkeen tänne asennetaan laitteet ja kamerat, sanoo Hammar.

Sähköasentajien jälkeen työskentelyä kirjastolla jatkaa Mikro-Väylä Oy, joilla on pitkä historia kirjastojen automaatioiden parissa.
–En osaa vielä arvioida valmistumisajankohtaa, sillä rakennukseen pitää rakentaa väliseiniä ja muuta tarpeellista.

Viimeistään omatoimikirjasto palvelee vuoden loppuun mennessä.
–Tarkoitus tällä toiminnalla ei ole hakea henkilöstösäästöjä vaan helpottaa asiakkaiden asiointia. Jos kirjastolla on suppeat aukioloajat, monien on vaikea ehtiä paikalle, sanoo Lind.

Jaa artikkeli: