Skip to main content

Perkkarin Antti-patsaat kotiseututyön konkareille

 

Seppo Willgren ja Antero Peijonen saivat Antti-patsaat ja muistotaulut päätoimittaja Aku Poutaselta. Luovutustilaisuus pidettiin Perniönseudun Lehden toimituksessa.

Anders eli Antti Lizeliusta saavat kiittää niin paikallislehtien kuin isompienkin medioiden tekijät. Tyrväällä vuonna 1708 syntynyt Lizelius oli pappi ja lehtimies, joka julkaisi ensimmäistä suomenkielistä sanomalehteä, Suomenkielisiä Tieto-Sanomia.

Lizeliuksen perintöä kunnioitetaan Antti-patsain, jotka jaetaan joka vuosi Antin päivänä marraskuun lopussa. Valtakunnallisen Antti-patsaan lisäksi yksittäiset paikallislehdet jakavat omilla alueillaan näitä tunnustuksia.

Perniönseudun Lehdeltä Antti-patsaan saa tänä vuonna kaksi kotiseutuneuvosta.  Antit on myönnetty perniöläiselle Antero Peijoselle ja särkisalolaiselle Seppo Willgrenille.

Palkintoperusteiden mukaan Antti voidaan myöntää henkilölle, joka on näkyvästi edistänyt paikallislehden ja paikalliskulttuurin asiaa.

Toimittaja- ja päätoimittajavuosinani näille miehille on ollut asiaa laskemattoman monta kertaa; yleensä jokin kysymys tai pari.  Hakusessa on voinut olla jostain asiasta tietävä ihminen, nippelitietoa, arkistomateriaalia, mitä milloinkin.  Juttuvinkit ovat nekin kulkeneet lankaa pitkin.  Hiljaisesta tiedosta on ollut lehdentekijälle valtaisa apu  ja lehden arkistoista vastaavasti tälle kaksikolle.

Tässä tullaan siihen paikalliskulttuuriin:  Peijonen vetää edelleen Perniön kotiseutuyhdistystä, Willgren oli pitkään kotiseutuyhdistys Meripirtin kerhon puheenjohtaja.  Miehillä on ollut vahva osuutensa siinä, että nämä yhdistykset ovat vuosien ja vuosikymmenien aikana kustantaneet kirjoja ja muita julkaisuja. Niiden kansien välissä on paikallishistoriaa tallessa siinä missä yhdistysten arkistoissakin, kätevämmin kaikkien saatavilla vain.

Perniöläisten ja särkisalolaisten arjessa ovat toki näkyneet yhdistysten järjestämät tapahtumat ja tilaisuudet, jotka ovat koonneet ja kokoavat edelleen ihmisiä yhteen.  Paikallislehden asiaa edistää sekin, että seutu on eläväinen.

Aku Poutanen, päätoimittaja

 

Jaa artikkeli: