Skip to main content

Perinneympäristöjen tukien kiristäminen lisää maanviljelijöiden ahdinkoa

11.10.2023Uutiset

Kosken kartanon tilan lehmät ovat tottuneet laiduntamaan luonnonlaitumilla. Nyt Fredrik von Limburg Stirum on huolissaan perinneympäristöjen tulevaisuudesta.

Perinneympäristöjen tukiehtojen kiristyminen voi olla viimeinen niitti joillekin tiloille, arvelee perniöläinen karjatilallinen Fredrik von Limburg Stirum. Ennestään taloudellisesti ahtaalla olevien maanviljelijöiden lisäksi hän on huolissaan perinnelaitumien kohtalosta, sillä ne ovat elintärkeitä lukuisille uhanalaisille lajeille.

– Nyt voi olla vaarana, että iso osa nykyisistä perinnelaitumista poistetaan käytöstä, Limburg Stirum sanoo.

Kyse on siitä, että Maa- ja metsätalousministeriö on vuoden alusta tarkentanut laidunnettujen perinneympäristöjen tukiehtoja EU-asetuksen mukaisesti. Jatkossa EU-tukea eivät enää saa aaria suuremmat hoitamattomat perinnebiotoopit.

Maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Heini Lehtosalon mukaan kyse ei ole suuresta sääntömuutoksesta, vaan tarkennuksesta jo olemassa oleviin säädöksiin.

– Jos alue pysyy samanlaisena, vaikka eläimet eivät siellä laiduntaisi, tukea ei voida maksaa. On vaikea perustella sitä, että kuinka esimerkiksi hiekkaranta tai kallioalue hyötyy siitä, että lammas siellä tepastelee, Heini Lehtosalo selventää.

Lisää aiheesta 12.10. ilmestyvässä Perniönseudun Lehdessä.

Jaa artikkeli: