Skip to main content

Tervepä terve.  Toimituksen koilliskulman viikkomaljaa nostetaan tässä seuraavaksi.
***
Eri lehdet pursuavat nyt juhlatarjoiluohjeita. Tärkein ohje tietysti on se, joka tähdentää, että valmistujais- tai lakkiaisjuhlassa on oltava kunnon ruoka.

Lakkiaiskahvillehan kutsutaan aina iltapäivällä. Järjestely on vieraan kannalta kiusallinen, kuten mikä vaan iltapäivällä kahdelta alkava juhla. Päivän alkupää menee lähtöä kyörätessä, sitten ollaan pari tuntia autossa, pari tuntia juhlissa ja kotona vasta illalla, jolloin ei enää ehdi aloittaa mitään askaretta. Tästä toki päästään, jos lakitustilaisuus koululla siirretään alkamaan aamukahdeksalta.

Mutta tämä ruoka-asia. Pahimmillaanhan käy niin, että lakkiaispaikassa ollaan nälkäisinä päivällisaikaan ja tarjolla on vain makeaa piirakkaa kera luirun kahvin. Vähemmästäkin on heretty väkivaltaiseksi.

***
Murotaikinaan tehty piirakka tai voitaikinaleivonnainen toisaalta tarkoittaa sitä, että yksi perinne elää.
Ikiaikainen perinnäistapahan on, että valmistujaisia tai lakkiaisia  vietetään hiukan liian pienessä ja huomattavan paljon liian kuumassa huoneistossa. Kahvit juodaan lasittunein katsein liian matalalla nahkasohvalla, selkä köyryssä matalalta sohvapöydältä kahvikuppia kurotellen, hikinen keho sohvaan liimautuen.

Perinteen osa on, että kahvikupin sangassa on liukkaasta paperista tehty fiinimpi servetti, jolla ei ole järjellistä yhteyttä itse syömistapahtumaan. Paperi ei ime kahvijäämiä suupielistä eikä pasteijasta tullutta rasvaa sormista. Lopputuloksena on monipuolinen kokoelma näpinjälkiä eri puolilla juhlahuoneistoa ja takinhelmoja.

Että jos joku vielä arpoi alanvalintansa kanssa, niin pesuaineteollisuudella mennee hyvin jatkossakin.

***
Eipä sillä, jos ei ruokaa saada aikaan. Jos edes graavilohi- tai muna-anjovisvoileipiä. Särkisalosta voi hakea tämän taiteenlajin oppia.   

***
Talotehtaalla valmistaudutaan näihin aikoihin ottamaan vastaan kaikenlaisia koreita paketteja.
Moni on kertonut ostavansa lahjan valmistuvalle.

***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: