Skip to main content

Paremman arjen harmaa

Tervepä terve. Toimituksen koillisrannan viikkokaava hyväksytään tässä seuraavaksi.
***
Maisema muuttuu. Tosin usein tämä tapahtuu kuin peilikuvan muutos; jos ei vanhaa kuvaa ota vierelle, ei tahdo tajuta, mistä on vuosien mittaan näkymä avartunut ja minne on tullut lisää.

Maalla muutos ei ole yhtä näkyvää kuin siellä, missä pontevasti uudisrakennetaan; hakkuuinnon myötä maisemasta useammin kai katoaa tavaraa kuin tulee lisää.
Paitsi että onhan toistakin sorttia. Maakunnassa kulkiessa saa laskea tien varsilta päivässä kymmeniä uusia muuntajapömpeleitä. Sähköjohtoja kaivetaan maan alle ja solmukohtiin tarvitaan muuntajat. Tehän tiedätte, nämä grafiitinharmaat pikku mökit.

Maankäytöstä ja arkkitehtuurista kiinnostunutta tämäkin kiinnostaa. Melkein voisi sanoa, että muuntaja on tämän ajan funkkista; tarkoituksenmukaisemmaksi ei pääse. Joissain tapauksissa tosin tulee mieleen, olisiko muuntajankaan paras paikka sen kauneimman kuusikkorinteen edessä tai nätin pellon kulmalla. Eittämättä joku jossain on toki laskenut, mihin rakennelmat on sijoitettava.

Enempi tässä on käynyt ihmetyttämään se, ettei kukaan muuten mainittavammin ole tohtinut alkaa purnata siitä, että punamultapinta pitäisi olla ja valkoiset nurkkalaudat.

Tai sitten kyse on siitä, että tarkoitus pyhittää konstit. Paljonhan tuota saa kuulla puhetta, että maalla-asumista muka vasiten hankaloitetaan. Toisaalta myös edesautetaan, kuten nyt tekemällä hommia sen eteen, että sellaisestakin maaseudun perinteestä kuin säännöllisen piristävistä sähkökatkoista päästäisiin eroon.
***
Talvikausi teettää monenlaista, niin kuin latuja siellä täällä. Pelloilla ja vesistöjen jäillä näkyy, missä on sivakoitu. Kelit lienevät sallineet suksisouvin myös varusmies- ja naiskoulutuksessa.

Intin sukset on tehty perinteistä tyyliä ajatellen, olkoonkin että useimmin perinteenä armeijassa on, että hommista pyritään luistelemaan.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: