Skip to main content

Paikallislehtien päätoimittajayhdistys paheksuu Mika Aaltolan kytkypuheita

Suomen tilattavien paikallismedioiden päätoimittajia edustava Paikallislehtien päätoimittajayhdistys PPY ry paheksuu presidenttiehdokas Mika Aaltolan vihjauksia, joiden mukaan jotkut maakunta- ja paikallislehdet olisivat tarjonneet mainosmyynnin ohessa myös toimituksellista sisältöä.

Jo pelkkä arvovaltaisen presidenttiehdokkaan vihjaus sanomalehtien mainosmyynnin ja journalismin kytköksistä on yhdistyksen mukaan vakava, ja siksi tapaus on syytä yksilöidä tarkemmin, jotta mainehaitta ei kohdistuisi koko sanomalehdistöön. Kyse on riippumattoman journalismin luotettavuuden puolustamisesta. PPY sanoutuu jyrkästi irti Aaltolan kuvailemasta toiminnasta. Suomalaisten sanomalehtien journalismi ei ole myytävänä mainoskauppojen yhteydessä, sillä toimituksellista päätösvaltaa ei luovuteta lukijoille, asiakkaille, myynnille tai muulle johdolle.  Journalistinen etiikka on paikallislehdille elintärkeä lukijoiden luottamuksen säilyttämiseksi.

– Kaikki päätoimittajajäsentemme johtamat toimitukset ovat sitoutuneet Journalistin ohjeisiin, jotka yksiselitteisesti kieltävät toimituksellisen aineiston ja ilmoitusten kytkökset. Presidenttiehdokas Aaltolan tulisi avata syytöksensä tarkemmin, vaatii yhdistyksen puheenjohtaja Sauli Pahkasalo.

Pahkasalon mukaan ohjeiden rikkominen toisi JSN:ltä langettavan päätöksen ja olisi tahallisena tekona myös erottamisperuste päätoimittajayhdistyksen jäsenyydestä. Hän lisäksi muistuttaa oikeiden termien käytöstä.

– Kyse saattaa olla myös väärinkäsityksestä, sillä media-alalla toimii joitakin ”villejä” lehtinimikkeitä, jotka eivät ole Uutismedian liiton jäseniä eivätkä niiden päätoimittajat yhdistyksemme tai muiden päätoimittajayhdistysten jäseniä. Niitä ei tule kutsua paikallislehdiksi eikä sanomalehdiksi. Journalistin ohjeiden 16. kohdassa todetaan, että ”ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava”.
­- ­Siihen kaikki yhdistyksemme päätoimittajat ovat sitoutuneet, Pahkasalo kiteyttää.

Jaa artikkeli: