Skip to main content

Pääsiäinen maistuu kotitaloustunneilla kaljaisasti kakussa ja raikkaasti pikapashassa

Kohta herkutellaan. Hanna Mäki-Petäys auttoi Amanda Sundholmia nostamaan kakun ritilän päälle jäähtymään.

Amanda Sundholm taitaa osua oikeaan, kun hän sanoo että mämmi jakaa aikuisten mielipiteitä.
Osa ei voi sietää, osa ostaa toisenkin ropeen.

Yhdeksäsluokkalaisten mielipiteitä mämmi ei jaa: ainakaan tässä pöytäkunnassa ei mämmille löydy ystäviä – paitsi jos sitä on mukana hienonhienosti ja sekin suklaaseen verhottuna.
Arvovaltaiseen raatiin kuuluu neljän yhdeksäsluokkalaista, jotka ystävällisesti tyrmäävät mämmin.

Pääsiäinen taitaa olla monelle ruokajuhla, ja tästä heräsi ajatus: näkyykö se myös kotitaloustunneilla.
Vastaus on: näkyy ja maistuu, mutta hennommin kuin ehkä joskus.
Maanantaina oltiin aiheen parissa: valinnaisen kotitalouden ryhmä pisteli ensin burritoja ja sen jälkeen mämmimutakakkua. Siis mitä? No ihan sitä mitä otsikko sanoo: mutakakku tuunataan miedosti mämmillä.

Maanantaina maisteltiin kakkua, jossa kahden jauhodesin taikinaan lisätään desi mämmiä.
–Sitähän voisi koettaa, syveneekö maku, jos kakun antaa odottaa yön yli, mietti Mäki-Petäys.

Maanantailta ei jäänyt juuri säästettävää ja mämmin määrä oli oiva.
–Kun sitä hakee, sen tuntee, makusteli Teea Repo.

Riikka Degert vastasi päivän osuvimmasta ilmaisusta: hän totesi, että kakussa on tarkkaan maistellen kaljaisa maku. Pöydässä sanavalinta nauratti.

Pääsiäistä sivutaan siis tunneilla, tosin pikaisemmin ja kevyemminkin kuin ehkä perinteisiin on kuulunut.
Otetaan esimerkiksi pasha, joka on tuhtia tavaraa: rahkaa, voita, munia ja kermaa.  Pashan teko on myös aikavaa; sen pitäisi tekeytyä vähintään yön yli. Kotitaloustunneilla valmistetaan pikapashaa, joka syntyy rahkasta, vanilliinisokerista ja kermasta.

Maustamisessa näkyy aikojen muutos: moni pashaohje mainitsee rusinat, mutta tämän päivän koululaisille rusinat eivät enää oikein uppoa, sanoo opettaja.

Koko juttu ohjeineen 17.4. painetussa ja digilehdessä. 

Jaa artikkeli: