Skip to main content

Onko taiteelle annettu tarpeeksi mahdollisuuksia Perniössä?

Annu Ahlqvistin paletissa riittää värejä.

Nykypäivänä nuorten taidot yllättävät monet.
Yhä vähemmän kuitenkin näemme ympärillämme nuorten tai lasten kädenjälkeä.
Perniö on pieni pitäjä, jossa taidetta on hyvin vähän esillä.
Meillä ei ole tiloja taiteelle, mikä on asia, johon voisi lisätä kehitysideoita. Lähin näyttelytila sijaitsee tietääkseni Mathildedalissa sekä Perniön keskustassa sijaitsevassa kirjastossa, jossa tila on kuitenkin suhteellisen rajattua.

Perniössä ei ole esimerkiksi kunnollista tilaa taidenäyttelyille, jotka lisäisivät varmasti elävyyttä kylälle. Voisin nähdä Perniössä enemmän vieraita silmäpareja, jos saisimme pitäjään tilan, johon perustaa näyttelyitä.
Jos olisi erillinen tila näyttelyille, monet saisivat sitä kautta mahdollisuuden tuoda omia taitojaan näytille ja perustaa esimerkiksi oman taidenäyttelyn.
Mielestäni nuorten harrastuksiin ja etenkin luovuudelle ei anneta tarpeeksi mahdollisuuksia, joka vaikuttaa siihen, että mielikuvitus ja luovuus eivät kehity.

Perniöön saataisiin värikkyyttä ja näyttävyyttä, jos nuoret saisivat näyttää taitojaan julkisesti yhdessä.
Tällöin olisi ihan virallinen lupa tehdä spraymaalauksia ja graffiteja esimerkiksi tiettyihin julkisivuihin. Voisiko keskustassa olla jokin paikka, johon voisimme yhdessä tuottaa visuaalisesti näyttävän taideteoksen?

Mielestäni olisi todella tärkeää, että niin nuorelle kuin myös vanhemmalle ikäpolvelle mahdollistettaisiin tilaisuus tuoda taitoja esille ja käyttää aikaa enemmän luovuuden ja taiteen parissa.
Olisi mielenkiintoista nähdä eri ihmisten mielikuvituksen ja värien käyttöä esimerkiksi taiteen muodossa.

Monet varmasti lähtisivät kehittämään omia taitojaan, jos taidoille annettaisiin tarpeeksi mahdollisuuksia ja tila, jossa työskennellä.
Perniössä varmasti löytyisi julkinen tila, johon perustaa näyttelytila tai yhteinen harrastustila maalaamiselle sekä piirtämiselle.
Tällä hetkellä ainoa tila, jossa kansalaisopisto tarjoaa harrastusmuodossa opetusta, sijaitsee Perniön yhteiskoulun kuvataideluokassa.

Olen itse viettänyt paljon aikaa kyseisessä luokassa, mutta toivoisin, että myös vapaa-ajallani saisin enemmän opetusta ja mahdollisuutta kehittää taitojani maalaamisen parissa.
Saisimmeko Perniöön tulevaisuudessa tilaa enemmän taiteelle?

 

Kirjoittaja on lukion mediataitokurssin opiskelija Annu Ahlqvist.

Jaa artikkeli: