Skip to main content

Omaksi iloksi ulos

Tervepä taas.  Toimituksen lounaisosaston laatikonteko-osaston viikkomassat pursutetaan tähän nyt kyllä.
***
Monia riipii tekeillä oleva lakimuutos, joka sallisi autokorjaamoille oikeuden tehdä autojen katsastuksia.

Siinä voisi teoriassa olla jotain hyvää. Ainakin se, että tietynmerkkisen kärryn omistaja voisi viedä rakkineensa määräaikaissyyniin ko. merkkiin erikoistuneelle pajalle, joka osaisi  katsoa ne tunnetusti heikot paikat tavan katsastajaa paremmin.

Ja tässäpä se sudenkuoppa monen mielestä on. Pelkona monella on, että katsastuksessa aletaan autosta löytää muka yllättäviä vikoja, jotka sitten tarjoudutaan  korjaamaan.
Omaa sotaratsua eräänä aamuna hangen alta esiin kaivaessa ajatus kulki vielä pykälää eteenpäin.

Lehtien huoltamotestejä lukeneille on selvinnyt, että aina korjaamolla leima huoltokirjaan ei tarkoita, että läheskään kaikki tarvittava olisi tehty.  Samanmoista fuskaamista sattuu testien mukaan merkkikorjaamoillakin.

Olisihan tässä siis tuplakeplottelulle saumaa. Ensin löytyy syynissä muka vikaa, joka sitten muka korjataan ja uusintatarkastuksessa, joka samassa talossa tehdään, vika yllättäen onkin poistunut.
Kaikki olisi hyvin, jos lopuksi vain muka laskutettaisiin.
***
Viikon sammakon päästi radiohaastattelussa suustaan Nuori Suomi ry:n uusi puheenjohtaja Petteri Kilpinen. Hänen mukaansa  huippu-urheilu tulee jatkossa olemaan Nuoressa Suomessa isossa osassa. Kilpinen toteaa, että  jos ei Suomessa ole nuorisoa huippu-urheilun parissa, ei ole kohta huippu-urheiluakaan.
Tämä tarkoittanee kääntäen sitä, että Nuoren Suomen tähän asti liputtama kaikki pelaa-periaate joutuu vähintäänkin muutosten kouriin.

Joopa joo. Kun samaan aikaan pistetään julki lasten lihavuustilastoja ja diabeteslukuja ja ties mitä muuta, niin kehottaisin miettimään toiste. Loppuviimeksi huippu-urheilua ei tarvita mihinkään, mutta jos meillä tässä olisi järjestö joka saa nappulat koneiltaan ulos huvikseen palloa potkimaan, niin eihän yksikään maalaisjärkinen voi väittää että joku hiihtomaajoukkue olisi tärkeämpi juttu.
***
Tältä pohjalta sai aikaan kieroutunutta hymyilyä Teliasoneran taannoinen lehdistötiedote. Sen mukaan penkkiurheilijoilla on muita korkeammat vaatimukset televisiopalveluilta.
Ei ole perää. Moni tyytyy katsomaan televisiosta urheilua.
***
Mitä kulttuuriin tulee, palauttavat uutisten mukaan Helsingistä Turun linnaan tämän kuulun maalauksen, missä Kaarle Herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista.
Nyt on pakko myöntää että tämä on kerrankin ihan onnistunut Helsingistä Turun suuntaan lähetetty herjaus.
***
Sitä jouluisaa mielenalaa tässä kuulemma pitäisi ihmisiltä alkaa löytyä.  Rauhaa ja hyvää tahtoa, siis.
Joillain sitä on ympäri vuoden.
Kuuntelin viime viikolla radion klassikkoa, Luontoiltaa. Sinne soitti eräskin mies, joka oli huolissaan siitä että miten käy siilin, jos mokomaa joutuu liikuttamaan vastapiikkiin.  
Huoli oli saanut alkunsa, kun miehen pihassa oli siili ängennyt itsensä salaojaputkeen ja kaveri oli joutunut otuksen vetämään putkesta pois perä edellä.  Operaatioon oli mennyt aikaa toista tuntia ja putkeakin oli pitänyt särkeä.

Tarinan loppu oli onnellinen; siili saatiin putkesta ja pöllämystyneenä se olikin tuhistellut matkoihinsa. Mies oli pistänyt putken suulle verkon, jottei mikään eläin enää putkeen pääsisi ja kokisi kurjaa kohtaloa.  
Radion asiantuntijat vakuuttivat, että siili mitä todennäköisimmin selvisi ilman suurempia ruumiin- tai sielunvammoja.

Tämä nyt on tällaista eläinrakkautta ja yleishyvyyttä, jonka pitäisi olla itsestäänselvää joka tapauksessa, mutta jäipä lämmittämään tuo raavaan miehen siilin hyväksi näkemä vaiva ja huoli. Olisiko huomisen ja lähipäivien tavoitetta kyllin siinä, ettei mainittavasti muksita toisia eikä särjetä paikkoja.  
Voipihan tuota olla vain, vaikkei jouluttaisikaan.
***
Parempi näet  pyhien vietto joulumieltä vailla kuin joulu mieltä vailla
***
Heip ja lokoisat joulut.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: