Skip to main content

Öljyinen pitkäveto

Tervepä terve. Toimituksen koilliskulman viikkosateet mitataan tässä seuraavaksi.
***
Puulämmityshän puhuttaa.  Tieteen kamareissa on todettu, että vallan harmitonta ei aina ole se, mitä piipusta tupruaa. 
Tieteilijöitä sikäli tarvitaan, että silmä- tai nenäarviolla tietenkään ei parane tehdä johtopäätöksiä siitä, mitä hormista tulee.  Tappajista tehokkain on näkymätön ja hajuton häkä.

Tutkimustuloksilla puunpolttoon tietenkään ei puututa. Maakunnassa ajellessa näkee, miten syvälle juurtunut puunpolton kulttuuri on. Harvassa ovat talot, joiden pihassa ei juuri nyt seiso klapiaumaa tai -pinoa. Keväistä puusouvia ja omatekoisilla klapeilla lämmittämistä ei mikään mahti äkkiä lopeta tai edes vähennä.

Mutta siitä voi moni olla valmis neuvottelemaan, että seuraava tuvan uuni on uusi ja puhtaammin polttava.   Ja siinäpä paikka tuotekehittäjille, jopa kotimaassa. Takkakatalogeja selaillessa tuntumaksi jää  ikävästi se, että ainakin parhaannäköiset tulisijat ovat usein tuontitavaraa.

***
Tieliikenteessähän käytetään muita polttoaineita.   Nykyistenkään jakelua ei  vaan ole hiottu lopuun. Pahasta ei olisi, jos vilkkailla asemilla merkein ohjattaisiin omille puolilleen mittaria vaikka ne, joiden autoissa on tankin korkki vasemmalla, ja toiselle ne, joilla ei ole. Nyt mittareille tungeksitaan eri suunnilta, peruutellaan, vekslaillaan ja saadaan kohtauksia.

Automuotoilijathan ovat kiusanteon suhteen luovuttaneet. Nykyään valmistetaan muutamia jopa rumia autoja, mutta tankkaamisesta on tehty helppoa: korkki on yleensä keskellä kylkeä. 
Toista oli ennen;  moni merkki kätki tankinkorkin rekisterikilven alle, Cadillac tankattiin nousevan takalampun alta ja kuplankin tankinkorkki löytyi alkuun etupellin alta.

Tähän kun palattaisiin, niin bisnes olisi helppoa.  Sen kun perustaisi vedonlyöntipisteen huoltoaseman pihalle. Vitosen panoksella voisi arvuutella, löytääkö herra tai rouva x alle tunnissa uuden autonsa tankkauskohdan.  Ja toisella vitosella pääsisi alueen laidalle tuotuun lepotuoliin seuraamaan tuhatta tapaa repiä tukka päästä.

En minä muuten, mutta bensarahoja tienatakseni.
***

Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: