Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillisristeyksen viikkoryhmittyminen tehdään tässä seuraavaksi.
***
Pykäläpuolelta kuuluu metkoja. Uusi tieliikennelaki on tekeillä ja lehtitietojen mukaan talvirengassäädöksiin on tulossa huojennuksia. Jopa talvirenkaiden käyttöpakosta luopumista on väläytetty, ja jatkossa olisi kuskin vastuulla, että autossa on kelin mukaiset renkaat.

Totta on, että etelässä olisi tänä vuonna pärjännyt pitkälle syksyyn kesärenkailla. Yhtä totta lienee, että meistä useimmat osaisivat kiertää talvirenkaat alle oikeaan aikaan.

Sitten on toinen puoli. Kaiken kattava sosiaalinen media antaa läpileikkauksen siihen, miten voidaan tähänkin suhtautua. Joka syksy ensilumien tullessa ilmestyy esimerkiksi Facebookin autoryhmiin joukoittain nuoria miehiä todistamaan, että ei ole vielä kiire vaihtaa talvirenkaita ja että kesärenkailla pärjää, vaikka lunta olisi sääreen asti. Peruste on, että ”pitää osata ajaa”. Lauseessa on se pohjavire, että sen lausuja toki osaa.

Varmaan tähän tulee suhtauduttua ankeasti. Tuhat kilometriä viikossa tien päällä kääntää kummasti mietteet siihen suuntaan, että esimerkiksi luistonestosysteemit ovat hyvät olemassa. Herra tietää, montako alkamassa olevaa piruettia ne ovat korjanneet ilman, että kuski on huomannut mitään.
Takavuosina ajettiin samoin renkain kesät talvet. Avustimina toimivat työntäjät ja muisteloiden mukaan koko vuodenaika oli yhtä lapiointia, hiekoittamista, lipsuttelua ja kiroilua.

Jotenkin sitä tässä toivoo, että kaikki menisi tasaisen vaivattomasti ja että pääsisi ehjänä kotiin. Somessa ajotaidoillaan pullistelijat sen sijaan todistavat, että tien päällä on myös niitä ihmisiä, joilla ei ole ensisijaisena tavoitteena, että liikenteessä olisi turvallista. Heitä varten uudessakin laissa on pidettävä voimassa pakkoja ja säädöksiä. Renkaita saa kaupasta.

Se on taas pelkkää puhetta, että tästä tekstistä olisi joku rengaskauppias maksanut. On kyse ihan muusta, vaikka koilliskulmassa hiukan Michelin-ukkoa muistutetaankin.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: