Skip to main content

Nykyajan kukkatukka

Heipähän hei. Toimituksen lounaissiiven pakkasnesteenlisäämis-osaston raportti täristään tähän ja nyt.
Käydäänpä sanalle.
***
Kiehtova ilmiö  tämä wikileaks- nettisivusto, joka  julkistelee kaikenmoista salaista asiakirjaa etenkin valtioiden  puuhista.  Viimeksi pyhäiltana oltiin kieli pitkällä, että mitä pitää sisällään lupailtu uusi tietovuoto.  
Heti maanantaina tiedettiin, että ainakin lähetystöjen viestejä on pistetty levitykseen, samoin tietoja siitä ketkä kaikki vaativat amerikkalaisia hyökkäämäämään aikanansa Iraniin.  Lupausten mukaisesti historiaa tekeviä paljastuksia ei vielä tätä kirjoitettaessa ole tullut julki, vaan ehtiihän tuon.
Mene, tiedä. Tässähän on pari vaihtoehtoa. Joko koko homma on propagandaa ja huijausta alun perin, suurta teatteria ja vuotojen tiedot aivan keksittyjä.   
Jos ei, niin onpa metkaa katsoa miten suunnilleen  harrastepohjalta pyöritetty sivusto vedättää mahtavia.
Eihän tässä ole kyse muusta kuin jostain jo yli 40 vuotta sitten keksitystä.   Tietty valtaapitävä porukka pyritään riisumaan salaisuuksista  ja sen jälkeen valta, etenkin vääränlainen,  onkin kumman vähissä.   Ei se ole sen kummempaa kuin 2000-luvun hippiliike.
***
Muutakin kulttuuria on valunut vastaan.  Uusin Harry Potter- elokuva on vetänyt  salit täyteen vähän kaikkialla ja kun sopiva porukka kutsui muassaan katsomaan, niin käytävä oli katsomassa.

Potterien suosion salaisuus ei ole vieläkään ihan kokonaan auennut, vaikka osan kirjoista olen kahlannut läpi ja aiemmat leffat on tullut katsottua.
Toisaalta tätä suosiota ei nyt uuden elokuvan osalta tarvitse ihmetelläkään,  hurjan vauhdikas paketti on kyseessä ja leffa pätkäistään juuri semmoiseen kohtaan että kesällä tulevaa viimeistä osaa jää oikein vartoamaan.

Sarja on joka tapauksessa tullut päätepisteeseensä siinäkin mielessä,  että lasten sadusta ei enää tämän viimeisen osan kohdalla voi puhua.  Meno on synkkäsävyistä ja huoletkin jo kovin aikuisia.  Potterin kanssa alakouluiästä ajokortti-ikään kasvaneille saagan lopun aika on nyt, ja näin etenkin elokuvien osalta; valkokankaalla Harryn esittäjässä on lämpöä ja läsnäoloa kuin vastaperatussa lahnassa, muut henkilöt ovat lähes järjestäen kiinnostavampia.   Kaikkien ollessa vaahtosammuttajan kokoisia ongelmaa ei juuri huomannut.

On tuo silti vielä siinä määrin vanhan ajan satu velhoineen ja peikkoineen, että ei ihan huonoksi tohdi nimetä.
***
Itäisessä Suomessa puhuttaa tapaus, jossa palolaitos on siirtynyt kissoista lintuihin.
Kontiolahdella näet lensi pikkulintu koululuokkaan ja opettaja soitti paikalle palokunnan, joka hoiti homman eli avasi ikkunan, josta tipu pääsi pihalle.

Olisin uskonut silmiäni vähän enemmän jos tämä olisi sattunut jossain  suurista kaupungeista.   Keskustelu aiheesta toisaalta vellookin edelleen muun muassa Hesarin yleisöpalstalla, missä ihmeteltiin, että miksei pelastuslaitos vain neuvonut avaamaan ikkunaa.

Asiasta saisi makeat naurut, jos siinä ei olisi jotain todella hyytävää.   Ei niinkään sikäli, että korkeakoulussa istunut opettaja ei oivalla itse kiskaista ruutua auki, vaan siinä että luokallinen pohjoiskarjalaisia lapsiakaan ei hoksaa samaa.

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) on ollut melkein jyvällä aiheesta, jos näin sattuvasti voisi sanoa.   Kiviniemestä metsästys ja riistanhoito pitäisi sisällyttää osaksi koulujen  biologian opetusta.  Huolena on metsästäjien määrän väheneminen ja petojen lisääntyminen.
Se on ihan ymmärrettävä huoli, jossain päin röyhkeät ja uhkaavat talitintit tunkevat jopa koulurakennuksiin sisälle.

Mielenkiintoista tietty nähdä, miten homma käytännössä hoidetaan etenkin kaupunkikouluissa, jos esitys joskus toteutuu.  Lauma vaikka jonkun Sirkkalan koulun ipanoita kaupungin pyssyjen kanssa sohlaamassa kotimetsässään Kupittaan puistossa  on aika metka.

Esitys vain jää puolitiehen. Samaan kauppaan pitäisi esittää käsityön- ja kotitalouden tuntien merkittävää lisäämistä. Ankat pataan ja muhiessa väsätään sulista joku harhautunut koriste- esine.  Aina sillä einekset pesee, sano.
***
Päästiinhän siis tälläkin viikolla ruoka-asiaan.  Terveysruoasta ei tohdi alkaa kyllä puhua, etteivät ala nimitellä sellaiseksi kiihkomyslimiksi.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: