Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillisstudion viikkoäänitykset tehdään tässä seuraavaksi.
***
Äänitteistähän on puhe ollut. Nuori artisti Sanni julkaisi singlen, jonka nimessä on se v-sana. Tätä ovat jotkut kauhistelleet. Kiroilukeskustelua on viritelty parhaimmillaan leiristä toiseen; tapakouluttaja Kaarina Suonperä paheksui Hesarissa sitä, että Yleisradiossa kiroillaan.

Tässä ei ole mitään uutta.
Ei nyt mennä siihen, että kiroilu on kuulunut katajaisen kansan ominaisuuksiin vuosisatoja; aihetta siinä kolera-aallon ja katovuoden välillä on voinut olla.

Ei mennä edes siihen, että telkkarissakin on kiroiltu iät ajat: jo 70-luvun lopulla konstaapeli Reinikainen osasi puhua ruudussa roiseja ja Irwin haistatteli valtiovallalle jo sitä ennen.

Kyse on siitä, että voimasanojen saattaminen osaksi jotain teosta on taitolaji. Reinikaisen yksi ronski juttu per puolen tunnin jakso menee uskottavan kansankuvauksen piikkiin, mutta puoli tuntia samaa sorttia olisi liikaa. Kiroilu jos mikä kokee inflaation, jos sitä viljellään liian kanssa. Sydämestä tuleva noituminen oikeassa tilanteessa on koomista seurattavaa, mutta vain nortin imemisen ajaksi katkeava v-sanojen tulva väsyttää.

Samansorttisesta lie kyse tämän Sannin tapauksessa.
Jo yli 30 vuotta sitten Juice Leskinen levytti kappaleen nimeltä Risainen elämä. Hienon laulun kertosäkeessä parahdetaan antaumuksella samainen v-sana, mutta taitava tekstintekijä on osannut ottaa kappaleen nimeksi jotain muuta kuin pari sanaa kertosäkeestä.

Pistää miettimään, että pitikö se nyt Sanninkaan ottaa se kaikkein laiskin vaihtoehto nimeksi. Vai loppuiko sanottava siihen, mikä tietty on mahdollista sekin.
***
Sellainenkin uutinen kerrottiin, että jatkossa suomalaiset voivat olla mukana sukellusvenejahdissa.
Ilmeisesti kyseessä on mullistus laivanrakennuksen alalla. Tähän asti jahdin muuttuminen sukellusveneeksi on kertonut lähinnä siitä, että paatin pohjassa on reikä.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: