Skip to main content

Niclas Wariuksen valokuvateos Vanitas on vuoden taidekirja

Aukeama Vanitas -kirjasta.
Kuva Parvs.

 

Perniössä asuvan valokuvataiteilija Niclas Wariuksen teos Vanitas on saanut vuoden 2021 parhaan taidekirjan palkinnon.

Palkinnon myönsi Iittalan XXV Valtakunnalliset taidekirjapäivät ja kilpailun järjestää Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. Ehdolla oli kaikkiaan 35 viime vuonna julkaistua teosta.

Vanitas -valokuvasarja on Wariuksen näkemys kaiken katoavaisuudesta. Hän on rakentanut eri tiloihin asetelmia vanhoista esineistä, jotka ovat löytyneet kyseisistä paikoista.
–Voi ajatella, että nämä ovat tiettyjen paikkojen muotokuvia, pohti Warius Perniönseudun Lehden jutussa toukokuussa.

Tuolloin hän esitteli Kulturhus Björkbodassa esillä olevia, Vanitas-sarjaan kuuluvia töitään.

Menneiden aikojen esineistä ja ympäristöstä syntyy joskus lähes surrealistinen yhdistelmä.

”Viittaukset 1500–1600-lukujen maalaustaiteen vanitas-teemaan ovat selviä. Tarkkaan harkituissa ja selkeästi lavastetuissa kuvissa liikutaan kauneuden ja synkkyyden rajalla,  pisteessä, jossa rappio kohtaa herkästi virittyneen kauneuden ja kaaos järjestyksen. Vanitas-sarjallaan Warius asettuu osaksi asetelman uutta nousua 2000-luvun valokuvataiteessa”, toteaa tuomaristo palkintoperusteissaan.

 

Taidehistorioitsija Harri Kalha on kirjoittanut kirjan artikkelin, teoksen ulkoasun   on suunnitellut graafikko Anna Mattsson, ja värierottelun tehnyt reprografi Petri Kuokka.

Vuoden 2022 palkintolautakunnassa toimivat kulttuuritoimittaja ja kirjailija Marika Riikonen, kirjoittaja-kuvataiteilija Kirsi Rajapuro sekä valokuvataiteilija Joseph Tully. Sihteerinä toimi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston informaatikko Ilkka Marjanen.  Kirjan on kustantanut kustannusosakeyhtiö Parvs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli: