Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillisareenan viikkonäytös katsellaan tässä seuraavaksi.
***
Niin kuluu aika ja se, minkä parissa viihdytään. Esimerkiksi osa vanhoista sketsisarjoista on pitänyt teränsä ja ideansa hyvin, osa on niin ajan hampaan nakertamia, että katselumaratonia enemmän kiehtoo ajatus pistää jokin toinen hammas peliin ja istahtaa juurihoitoon.

Parikymmentä vuotta on ehtinyt kuin varkain heilahtaa siitäkin, kun Lahden MM-hiihtojen dopingsählingistä saatiin naurut.
Käytännössä kyse on sen verran pitkästä ajasta, että arkitekniikkakin on jotain ihan muuta kuin aikanaan. Esimerkiksi kohun ympäriltä tuoreeltaan tehdyt hupikuvat kuten kuvitteellinen Hemohes- mainos levisivät verkkaan sähköposteissa. Nyt meemejä syntyisi tuhat päivässä ja tästä tällä sekunnilla lähtevä kuva olisi todennäköisesti vartissa levinnyt sosiaalisen median kautta pitkin maanosaa.

Se Hemohes-mainos oli muuten aika huolellista työtä, kuva syvätty ja tekstit aseteltu kuin Orionin mainoksissa aina. Ehkä se ammattilaisen tekoa olikin; tuolloin ei totta vie ollut kellään taskussaan kuvankäsittelyyn pystyvää puhelinta eikä tarvittavia ohjelmia tietokoneessakaan kuin niitä työkseen tarvitsevilla.

Vaan onhan sitä pysyvämpääkin ihmeteltävää kuten Euroviisut. Lauantaina selviää, kuka tältä niemeltä lähetetään niihin mittelöihin.

Koilliskulmassa voitaisiin melkein antaa jo etukäteen puoltoääni ja tämä ihan periaatteen nimissä.

Ehdokkaina on sekä ensikertalaisia että tuttuja nimiä ja vuosilla mitaten ylivoimainen kokemus alalta on musiikkineuvos Ilkka Lipsasella, joka myös Dannyna tunnetaan.

Hänestä taas tuli mieleen eräs toinen hahmo eli Uuno Turhapuro, ja tämä kaikella hyvällä.
Molemmat ovat raamikkaita kavereita, joilla oli yhtenäiskulttuurin kulta-aikoina merkittävä tehtävä kansan viihdyttäjänä. Dannyn kesäkiertueet keräsivät melkoisia yleisömääriä ja Turhapurot täyttivät elokuvateatterit.

Molemmille menestyksen merkeistä yksi on ollut Mersu; musiikkineuvos on poseerannut omiensa kanssa eri vuosikymmeninä, Uuno taas tilasi pihan täyteen autoja heti lotosta voitettuaan. Edellistä on juorulehdissä yhdistelty monenlaisiin seuralaisiin ja samansorttiseen oli pyrkimys jälkimmäiselläkin.

Eroja tulee siinä, että Dannyn pioneerityötä ja uutteruutta musiikkiliiketoiminnan alalla ei voi voi väheksyä, Turhapuro oli johtaja lähinnä puheissaan.

Molemmilla on ollut hetkensä ja ennen muuta yhdistää sitkeys. Turhapuroista muistetaan kohtaus, jossa Uuno näkee huomattavan paljon todistelun ja perustelun vaivaa saadakseen vaimon häneltä eväämän karjalanpiirakan. Lopulta puoliso heltyy ja toteaa, että jos mies on valmis näkemään noin paljon vaivaa piirakan eteen, sen on se saatava.

Samaa voisi sanoa musiikkineuvoksesta. Mies yrittää euroviisuihin kahdeksatta kertaa.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: