Skip to main content

Nenustannummelle hakattiin palokujat

Hakkuutyöt saadaan päätökseen tämän
viikon aikana.

Metsähallitus aloitti maanantaina Nenustannummella hakkuutyöt. Alueella tehdään valmistelutöitä tulevaa ennallistamista varten.
Nyt hakataan kuntoon palokäytäviä ja -kujia, jotta metsän polttaminen olisi mahdollista vuonna 2023. Hakkuutöitä tehdään tämä viikko ja sen jälkeen paikalta kuljetetaan vielä puita pois.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Petri Loikkanen kertoo, että Suomessa palaa arviolta tuhat hehtaaria metsää vuodessa, ja tähän tilastoon on listattu myös esimerkiksi tupakantumpista syttyneet pienet maastopalot kaupunkien puistoalueilla.
–Täällä on poltettu metsää aiemminkin, joten nyt palojatkumoalueella saadaan turvattua joidenkin uhanalaisten eliöiden elinympäristö. Ensimmäiset tällaiset hyönteiset tai eliöt saapuvat metsään jo silloin, kun savua alkaa muodostua, Loikkanen kertoo.

Viisi vuotta ennallistamisen jälkeen metsä on jo hieman rehevöitynyt ja maassa näkyy kaatuneita puita. Viidentoista vuoden jälkeen näkyy jo taimettumista ja runsaampaa rehevöitymistä. Puiden rungoista voi tutkia, missä metsää on poltettu.
–Palanut aines on hyvää lannoitetta uuden metsän kasvulle, Loikkanen kommentoi.

Lähistöllä sijaitsevien kontortamäntyjen hakkuu jää tulevaisuuteen, sillä Metsähallituksella ei tällä hetkellä ole sopivaa kalustoa saatavilla. Lisäksi työt vaatisivat tien katkaisemista ja muita erikoisjärjestelyjä.

Jaa artikkeli: