Skip to main content

Myös aluekeskusten kehittäminen on muistettava

Kuljen työssäni kantatie 52:aa pitkin. Näen päivittäin rekkaliikenteen Hangon satamasta koko Suomeen. Salon kaupungin kehittäminen pyörii pääsääntöisesti kaupungin keskustan ja Halikon ympäristössä, moottoritien mahdollisuuksia mukaillen. Näen kantatie 52:n mahdollisuutena koko Salolle. Ykkösvaiheesta on tarkoitus päästä vaiheeseen kaksi.

Kaupungin keskustan kehittäminen ei saa viedä elinvoimaa pois kaupungin suurelta aluekeskukselta. Perniön alueelta tulee runsaasti veroeuroja maataloudesta ja isoista yrityksistä, Wipro ansaitsee tulla mainituksi runsaine yhteisöverokertymineen.
Asukasluku huomioiden alueen keskus Perniö ansaitsee palvelunsa. Rakenteellisten uudistusten myötä on nähtävä, että alueelta on kiinteistöongelmien myötä vedetty palveluita ns. väliaikaisesti. Jatkuvan johtoportaan muutosten vuoksi kuntajohtajuuden vastuu on jäänyt puolitiehen. Vastuullinen, tasapuolinen johtaja näkee kunkin alueen mahdollisuudet ja pitää huolta kokonaisuudesta ja sen sisällä olevista osista.

Perniön Kirkonkylän koulun hanke viivästyi, mutta sai esiin nostettuna mahdollisuuksia. Valmistuskeittiön tulo uuden koulun yhteyteen on tärkeä satsaus. Liikuntasalia puntaroitiin taloudellisuus mielessä, Melassuon liikuntahalli huomioiden. Vanhasta lukiosta purun yhteydessä hävisi liikuntatila. Uusi on iso satsaus nuorten liikuntaan. Salosta Perniöönkin pääsee pelaamaan.

Murheenamme on meilta viety hammashoidon yksikkö, sisäilmaongelmien takia, neljän hammaslääkärin yksikkö suljettiin jo vuosia sitten, eikä halukkuutta asian käsittelyyn ole johtoportaasta eikä poliittiselta kentältäkään löytynyt. Perniöläisiä ja särkisalolaisia on ohjattu Suomusjärvelle ja Kuusjoelle.
Tämä on nostattanut tunnemyrskyn. Lasten vanhemmat ovat kuskeina hammashoidon reissuilla. Työnantajat eivät tästä ilahdu. Meillä on Salon ja Halikon alueella tuplasti tarjontaa muutaman kilometrin välein. Pienissä kuntakeskuksissa hammaslääkäri siis ottaisi vastaan myös perniöläisiä.

Asian eteen on kerätty adressia, joka on näin vaalien alla saanut uusia kierroksia. Se on hyvä. On asioita joilta ei saa ummistaa silmiään. Ken sitten seuraavalla kaudella taistelee asioidemme puolesta saa kamppailla terveysasemasta ja hammashoidosta.

Entinen kuntajohtajamme Lauri Inna istui Perniössä muutama vuosi sitten kanssamme. Kaavailua Kemiön ja Perniön hammashoidon tulevaisuuskuvoista mielessä. Seuraavat johtajat näyttävät miten tasapuolisesti palveluita Salossa saamme. Palveluverkon perkausta suunnitellaan talouden tasapainottamiseksi. Koulujen osalta meidän alueellamme on jo tehty päätöksiä Saurun koulun osalta ja Puolukkapuiston päiväkodin osalta. Muualla ei juuri ole nähty keventämistä.

Sairaalamme saneerausta, rakentamista on siirretty monesti. VSSHP on valmis rakentamaan ja remontoimaan Salon sairaalan. Tämän osalta päätöksiä odotamme kesäkuun sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksesta. Henkilöstön työn tulevaisuus kuormittaa, sillä mm. vuodeosastojen potilaspaikat vähenevät huomattavasti. Sairaalan merkitys alueellamme on kiistaton.

Päätöksien tueksi saamme kuntalaisilta painavia mielipiteitä. Talouden paineiden alla on nähtävä mikä on vähemmän tärkeää täällä ja mistä ehdottomasti haluamme pitää kiinni. Vaalien jälkeen kokoontuva valtuusto ja muut toimielimet jatkavat entistä vaativammassa talouden tasapainotustyössä. Ja kaikessa on muistettava, miten verot kertyvät, miten ne jakaantuvat. Vaikuttavuutta pitää miettiä eurojen takana.

Elina Suonio-Peltosalo
kokoomus

Jaa artikkeli: