Skip to main content

Kevään kaivaukset

17.3.202221 maaliskuun, 2022Tähdellistä

Tervepä terve.  Toimituksen koilliskulman viikkoloiset häädetään tässä seuraavaksi.

***

Urheilu-uutiset kertoivat, että joku jääkiekkoseura jäädyttää entisen pelaajansa paidan.

Mikäs hänessä, sehän on toimiva kikka päästä eroon lutikoista tai mitä puseroon olikaan pesiytynyt.

Että antaa palaa vaan, jos ei pakkanen tehoa.

***

Vaan eipä sillä. Ammoin kadonneiksi luultuja elämänmuotoja sitä on löytynyt omistakin nurkista.  Toimitus muuttaa keväällä ja vaikka miten ottaisi elon kuntoilun kannalta, ihan kaikkea vanhaa ei halua kantaa uuteen osoitteseen.  Siis piti pistää siivoten työhuoneen kaappi numero yksi ja kakkosen perkuu on ohjelmassa tällä viikolla.

Tämähän on sellaista työtä, josta ei olla koskaan oikein vapaalla mutta toisaalta töissäkään ei olla vain töissä.  Ja kun vuosia on takana, ovat oma elämä ja työelämä toisiinsa takertunut sekasotku kuin parempikin paini- tai lemmenpari.  Vuosien mittaan työpaikallekin väistämättä kasautuu jotain omaa alkaen vaihtosukista ja päättyen ties mihin kirjaston alelaarin helmiin. Toisaalta löytyi kottikärryllinen sellaista työroinaa, jonka ainakin alan ihmiset tunnistavat: pelkkiä rintataskuun kiinnitettäviä vierailijalätkiä oli tuommoiset puoli sangollista.  Oli kaikenlaista keikoilla jaettua PR-tavaraa, vanhoja lehtiönrankoja ja toimituksesta kaikkiaan löytyvän sähkö- ja elektroniikkaromun määrä on valtava.  Joku syy siihenkin tietysti on ollut, että esimerkiksi vanhat laturit on vain tuupattu alahyllyyn, ei kierrätykseen.

Mutta aikojen muuttumisesta tämä kertoo. Joskus oli sellainenkin aika, kun kaikki mahdollinen piti tallentaa jollekin; CD-levylle, DVD-levylle tai edes muistitikulle.  Näitä löytyi kaapista kattava valikoima: ihan vaan automatkaviihteeksi koottuja musiikkilevyjä tai mistä lie kopioituja elokuvia.  Tällaista harrastettiin ennen Spotifyä, suoratoistopalveluja tai edes digibokseja, tämän päivän nuorten vinkkelistä vähän tulen ja pyörän keksimisen jälkeen siis.

Se joskus ollut aika oli myös sellaista, jolloin nykyisin meemeiksi kutsutut hupikuvat ja videonpätkät levisivät ennen muuta sähköpostissa.  Hauskimmat piti laittaa talteen nekin, ja se se oli siivouspäivän aikaavievintä antia, kun merkitsemättömät levyt piti käydä läpi. Samoilta levyiltä löytyi myös omia ja jo kertaalleen kadonneeksi luultuja kuvia ainakin 20 vuoden takaa.  Joko värisytti mielihyvä tai myötähäpeä.

***
Lopuksi tekniikan uutisia. Jo sitä kuuluu kohta kadulta kaksitahtimoottorin pörinää ja näkyy kypärän kiiltoa.
Kyseessä lienevät ne sellaiset kevätmoottoripyörät.

***

Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: