Skip to main content

Murtovarma kodinkone

Heippa hei.  Toimituksen lounaissiiven höytyliikuntasalin viikkotaivutus on vuorossa tässä nyt.
***
Tätä  on paljon veivattu,  että kodinkoneiden käyttöikä on tavallisen tulo-, kärsivällisyys- ja ympäristötietoisuustason perheelle sietämättömän lyhyt.  Uuden telkkarin, pesukoneen tai pakastimen ikä on pahimmillaan pari vuotta ja laitteen taru on usein kerrasta poikki. 
Tietysti on kauhisteltu tehtailijoiden ahneutta joka saa aikaan sen, että käyttöiästä ei yritetä tehdä pitkää ja koditonta  roinaa kertyy jessuksembal.
Toisaalta ei ole tarjontaa ilman kysyntää, ja varmasti kalustoa uusitaan turhankin kovalla tahdilla ja varman päälle.
Vai mitä siitä pitää päätellä, että muutaman vuoden ikäisiä, toimivia isoja putkitelevisioitakin  ovat kaikki nettihuutokaupat ja ekotorit  pullollaan. 
Ei siinä, että siitä osapäivävihreä osaisi olla ihan täysillä pahoillaan: tavaran kierto toimii edes jotenkin, vaikka en ihan  ymmärräkään ajatusta vaihtaa telkkari uuteen vain ostamisen ilosta. 
Yhtä kaikki isoon ruutuun ja hyvään kuvaan pääsee noissa tapauksissa kiinni rahalla, jolla ei saa olutlaatikkoa lähikaupasta, ja televisio kestää joka tapauksessa kauemmin.  
Jos ja kun uusiotelkkari sitten aikanaan hajoaa, sen kuskaaminen loppusijoitukseen ei tunnu niin pahalta kuin toimivan vehkeen vieminen jätelavalle  tai edes kierrätykseen.
Hep.  Kyllä noita joku tehtailee, jos kysyä osataan. Niin tekisitte itsekin.
***
 Sen jo joku arvasi, että vuodatuksen juuret ovat omassa olohuoneessa.
Tottahan.  Ruudultaan tenniskentän kokoinen putki-Sony tuli jumpattua neljänteen kerrokseen, ja antaapa olla enemmät kyselyt tykyttävästä otsasuonesta.
Tietää tulleensa vanhaksi, kun kaipaa jopa parin tunnin ähkimistä polvillaan uuden telkkarin edessä sormi kivistäen ja hioten. 
Analogisten lähetysten aikaan telkkarin virittämisessä nimittäin oli puuhaa.  Piti laskeutua verkkoon kytketyn toosan luo ja  etukannen alta pientä pyörää pyörittämällä tai nappulaa nitkuttamalla  hakea kanavat paikoilleen. Jos homman sai tehtyä alle kahden tupakkiaskin ja yhden hermokohtauksen, saattoi kokea hetkellisesti kunnon voittamisen riemua.
Nykyään senkin ilon ovat insinöörit vieneet. Uuden näköradion käyttöönotto oli lapsellisen helppoa, aparaatti hyllyyn, polvilleen sen taakse ja kaapeli digiboksista telkkarin persuksiin ja siinäpä se.
Toisaalta tietää tulleensa vanhaksi kun pelkkä telkun taa kurottautuminen tietää samaista ähkimistä ja ankaraa hikoilua.
***
Isolla putkitelkulla on tietty myös jotain yhtäläisyyttä puuhellaan.  Molemmat kertovat ilmanpaineista, hella vetämättömyydellä ja telkussa sen tekee sääennuste. Lisäksi kumpaakaan ei alle kolmen riutuneen rosvon kopla vie yön hämyssä sitten senttiäkään. Ähäkutti.
***
Heip.

Jaa artikkeli: