Skip to main content

Muovilla rattiin

Tervepä terve. Toimituksen itäkanavan viikkosulku avataan tässä seuraavaksi.
***
Eipä sillä, lähimmän eli Strömman kanavan osalta tästä ei ole kyse, siinä kun ei sulkuja ole. Toisin on Saimaalla, missä purjehduskausi uutisten mukaan on saatu käyntiin.

Sanavalinta ei ole väärä, kanavan osalta puhutaan nimenomaan purjehduskaudesta, vaikka ilmaisu voisi ensimmäiseksi tuoda mieleen rannattoman selän ja leppeässä lounaistuulessa sopivasti kiristyvän fokan tai genuan.

Kanavapurjehdusta tietysti voisi suositella aloittelijoille; eksymisen vaara on aika olematon. Talvinen versio aiheesta on hollantilaisperäinen kanavaluistelu. Kotisohvilla tutuin versio aiheesta lienee tuulisten säiden harraste eli kanavasurffaus.

No, kesämökkikauden alkaessa useimmin avataan kanavasulun sijaan kiinteistön pääsulku. Entistä useammalla mökillä kulkee vesi kantamatta putkea pitkin kaivosta keittiöön. Vanha, kyseenalainen kesälomaperinne oli se, että vesi kulki kantamalla kaivolta keittiöön putken jatkuessa kolmatta viikkoa.

Euroviisujen ystävät taas lupaavat pitää auki Ylen sen kanavan, jolta kisalähetys tulee – ja joukko hölmöläisiä vakuuttelee, että eivät tarvitse kyseistä laitosta mihinkään. Sietäisi tarvita, niin voisi vaikka oppia jotain.

Tämä viimeinen tietysti viittaa hallitusneuvotteluihin, joissa riittää hierottavaa ja oman mausteensa asiaan tuovat sosiaalisessa mediassa nokittelevat höpönassut.
Ylestä tai mistään mediasta puheenollen ei tietenkään tarvitsisi kriitikoille tai sellaisiksi itsensä mieltäville kuin näyttää journalistin ohjeet, jotka yksiselitteisesti muistuttavat siitä, että toimitus ja vain toimitus päättää sisällöstä. Ei ensimmäinenkään politiikko, ei kylätason eikä Arkadianmäelle kiivennyt.

Kielimielessä neuvottelut ovat bingo: haasteita ja tahtotiloja ja muuta bisnesläpätystä vilisee. Noin muuten ei auta kuin odotella. Ensimmäiseksi oli neuvotteluihin ilmastoasioista kutsuttu puhumaan Petteri Taalas, ja mikäs: pitäähän sitä mustaakin huumoria olla mukana. Sittemmin oli luonto- ja ilmastopaneelinkin edustajat sentään kutsuttu kuultaviksi.

Ilmeisesti neuvotteluja kuitenkin käydään sisätiloissa. Radion ammattilaiset sentään osasivat sanoa, että neuvottelut käydään Säätytalossa, ei -talolla.

UIos joka tapauksessa on ihmisen mieli, polkien tai muuten. Turun kaupunginkirjasto nousi valtakunnalliseksikin uutisaiheeksi, siellä kun aloitettiin sähköauton lainaustoiminta.Kaukana ollaan siitä, miltä kunnankirjasto lukuharrastuksen todella alkaessa eli vuonna 1984 näytti ja mitä se tarjosi. Toisaalta jotenkin tästä ei osaa olla niin harmissaan. Paljonhan muuta kuin kirjoja noista nyt jo saa ulos, verenpainemittareista lumikoliin. Jälkimmäistä voi joskus tarvita tielle pääsyyn ja ensin mainittua tien päällä.

Mistä tuleekin mieleen vanha sanonta siitä, että ei autoa kortilla ajeta. Joskus on käynyt mielessä jotakuta uhokuskia seuratessa, että kirjastokortin turvinko sitä ratissa ollaan.
Nyt sekin sitten tapahtuu.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

 

 

Jaa artikkeli: