Skip to main content

Tervepä terve.
Toimituksen lounaissiiven tuulitunnelin viikkopuhuri ähkäistään tähän nyt.
***
Viikon puheenaiheita on  myrsky, joka sai aikaan sitä sun tätä.

Harmittomimmillaan seuraukset olivat muutaman tunnin sähkökatkon kärsineiden teinien marinaa siitä, että kännykkä ei toimi ja tietokonekin hyytyi. Sellaiseen kuulemma voi kuolla.  

Pahimmillaan kyse on siitä, että puu kaatuu tuvan päälle ja liiskaa sisällä olijat, missä ei tietenkään ole mitään vitsailtavaa. Siinä kuollaan oikeasti.

Maanantaiaamun poliisitiedote oli paljonpuhuva siinä  kehotettiin ottamaan autoon mukaan moottorisaha tai muuta raivauskalustoa mukaan siltä varalta, että olisikin metsää nurin tiellä.   
Yksi konstii ilman sähköä selviämiseen kuuluu Sauvon suunnalta, missä tiemmä oli keitelty lapsille puurot pihalla kaasugrillillä, kun virta  oli ollut poissa sen puolitoista vuorokautta.

Omalla kohdalla pahin myrskypäivä meni pitkälti  autossa;  joulunvietosta piti palata halki Kanta-Hämeen lakeuksien.  Jossain Tammelan jälkeen näky oli kuin parempienkin  metsurointitalkoiden jälkeen.  

Tiistaiaamuna Paimion laaksoissa ja illalla Särkisalossa tunnelma oli jokseenkin aavemainen. Niin tottunut tämän päivän ihminen on alituiseen valonkajoon, että hyvä kun tuttuihin paikkoihin osaa, kun kerrankin on säkkipimeää.  
***
Kiireisimmät ehtivät jo paitsi vaatimaan korvauksia, myös murisemaan pätkineistä puhelinyhteyksistä.

Tällä nyt tietysti on  turvallisuusperustekin olemassa ja varsinkaan viranomaisverkon ei passaisi paljon pätkiä.
Sitä tässä vaan jäi miettimään, että mikä sitten on  järkevä vaatimustaso ja mikä ei.  Jonkun mielestä sähkökään ei saisi milloinkaan mistään katketa .   

Toisaalta ei kuulosta ihan tästä maailmasta olevalta ajatukselta, että jokaiseen pienen tien päässä olevaan taloon  sähkö vielä seuraavaan sataan vuoteen tulisi maakaapelia pitkin.   Niissä nyt tietysti onkin osattu varautua ja keinot näkyy pitkälti keksityn.  

Vesipula se on se, joka tässä yllätti vähän jokaisen housut kintuissa. Kerkeimmät tiemmä ovat hakeneet pesu- ja perunankeittovettä ämpäripelillä uimarannoilta, järvet kun vielä ovat auki.   
Sinänsä hullua, että parhaiten ei pärjätä uusissa kivitaloissa kaupungin kupeessa vaan saunanpata-puuhella-vinttikaivo-kesämökeillä. 

 Lehdenteon koko homma heitti hetkeksi jonnekin 40-luvulle.  Puhelinyhteyksiä ihmisiin ei saa, kun valtaosa levikkialueesta on neljättä päivää virrattomana.  Sähköpostista osa hulahti jonnekin.  Tiet ovat auki jos ovat, ja ne ovatkin arvossaan kun joka asia on käytävä paikan päällä katsomassa.  Sähkössä sentään on pysytty. 

Sopeuttavaa jollain tapaa tämäkin.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: