Skip to main content

Mistä tunee asumuksen

Heippa hei.
Toimituksen lounaisen hautomon annista väsätään jokaviikkoinen kokkeli tässä ja nyt.
***
Asuntomessut taitavat jäädä tältä ihan aikataulusyistä väliin.
Sääli, tänä vuonna siellä Aamulehden raportin mukaan on palattu arkeen, mitä tarjontaan tulee.
No, jonkun toisen lehden jutussa taas jo manattiin hartaasti sitä että juuri irrottelua ja uusien materiaalien tai ideoiden kokeilua ei ole messutaloissa harrastettu.
Toivon totisesti että aamulehteläiset ovat tässäkin asiassa oikeilla jäljillä  ja joku tolkku on taas messutaloissa mukana. Osapuilleen viimeiset kolme kertaa asuntomessut kun eivät ole olleet juuri muuta kuin uusien materiaalien ja ideoiden kokeilua. Pitäähän niitäkin testata, mutta mieluusti ei ihmisillä.
***
Samaisessa Aamulehdessä oli hiljakkoin metka juttu kesämökistä. Tämä Pirkkalassa sijaitseva mökki on ollut vuosikausia ilkivallan kohteena: nuoriso viettää mökillä aikaansa ja siinä ohessa paikkoja tietty on särjetty ja sotkettu raskaamman kautta, polttopuut pöllitty ja näin. Lehden jututtamat, asiasta enemmän tietävät nuoret selittävät jutussa monen luulleen, että kyseessä on autiotalo.
Joopajoo. Jätetään nyt se itsestäänselvyys väliin, että autiotaloonkaan ei saa murtautua tai nurkkia murjoa. Nekin yleensä omistaa joku. Luulen, että tämä kuuluu niihin asioihin joita ei kannata selittää, jos niitä yleensä on tarpeen selittää. Ei mene jakeluun kuitenkaan.
Tästä olisin vaan kaivannut lisätietoa, että mikä sitten vallitsevan käsityksen mukaan määrittää autiotalon.  Jotenkin olettaisi, että kesämökilläkin joku elämänmerkki on, semminkin kun omistajat ymmärtääkseni ovat paikan päällä käyneet.  Meneekö touhu seuraavaksi siihen, että pihamaalle pitää pistää kyltti jossa asiasta kerrotaan, elleivät omat hoksottimet pihaan sattumalta tulevalle kerro että jonkun mökkihän se tämä, tehdäänpä u-käännös.
***
Tämä jo arvattiin. Ruoka-asiaa.  Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan asetusta, joka hankaloittaisi kalakukkojen valmistusta pienleipomoissa.  Kyse on siitä, että perinteen mukaan kukot ovat saaneet jäähtyä kaikessa rauhassa ja vasta illalla ne on pistetty kylmään.  Uuden ukaasin mukaan kukot pitäisi kipata heti uunista viileään, että katkeamaton kylmäketju voidaan taata.
Tässä on tietty riskinä, että alan kuulostaa agraari-ihmiseltä kun seuraavaksi ajattelin puuskahtaa, että kaikkea höpönhöpöä ee-uusta käsin tuleekin. Unionin kiristyvät säädökset tässä nimittäin ovat taustalla.
Joopa joo. Sen verran veikkaan kylmiltään, että hidas jäähdyttäminen on sen tae, että kukko säilyy iskussa ja mehevänä.  Kiinnostuksella kuulisinkin, onko tämän vuoden aikana aiempaa useampi saanut kukosta tautia, kun niistä yhtäkkiä on tullut niin vaarallisia, että vuosisatainen osaaminen pitäisi hyljätä.
Entä sitten nämä etelä-eurooppalaiset, samoin vuosisataisilla konsteilla pelaavat elintarvikealan yritykset. Epäilen, että kiristyy säädös tahi ei, siellä haistatetaan unionilla kukkaset ja veivataan salamit ja patongit ihan samalla tavalla kuin viisi sukupolvea sittenkin.  Käyttäkää nyt, hyvät savolaiset, sanomisen lahjaa jos sitä kerta on sinne main jaettu ja tehkää sama perässä.
Tällaiselta lounaissuomalaiselta jää nimittäin  äkkiseltään monttu auki, kun pitäisi kuvailla miltä kuulostaa standardien mukainen, pikajäähdytetty vakuumikalakukko.
***
Joopahan. Uusia varusmiehiäkin on taas astunut palvelukseen. Toisesta päästä pukataan siviiliin muutamaa kokemusta rikkaampia nuorimiehiä.
Tämähän tietty on ollut yksi huolenaihe, nuuskan käyttö varuskunnissa.
Hiukan  pistää tietty miettimään, että entä sitten tämä tatuointiharrastus. Sen suhteen varsin vilkkaalta paikalta kuulostaa Hennalan kasarmi.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: