Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillismankelin viikkoketjut kiristetään tässä seuraavaksi.
***
Tällä viikolla tutkaillaan kahta iloista ilmiötä eli polkupyörää ja veroja.

Koilliskulmasta käsin on aina tykätty pyöräillä; se on kuntoilua ohimennen samalla kun kotiseutu tulee tutuksi. Polkupyörä on jonkinmoinen kulttuurinen ilmiö ja toisaalta arkinen kapine: useat he, joille pyörä on ainoa oma kulkuneuvo, ei vain vaihtoehto.

Isoilla kaupunkiseuduilla Suomessa ja muualla on käytössä kaupunkipyöriä. Viimeksi nämä on saanut käyttöön Turku, ja Föli-pyöristä on tullut suosittu palvelu. Eikä ihme: kaupunkivilinässä pyörä on vikkelä ja kätevä.

Tämä sivumennen sanoen on palvelu, jota Salossakin ehkä sietäisi harkita. Keskusta-alue olisi pyörällä kulkemiseen oivan kokoinen, pyöräteitä on aika hyvin mutta mäkiä ei yhtään.
Jos tällaiseen mennään, niin varoitetaanpa, että on asiassa se toinenkin puoli eli pakollinen purnaus.

Tässä on tullut seurattua Turussa käytyä keskustelua. Auran rannoilla on joukko tyytyväisiä kaupunkipyörän käyttäjiä, ja tietysti sitten se porukka, jolle pyörissä on jotain liian elämäniloista tai ainakin telineet pilaavat maiseman. Tietysti on esitetty myös klassikkokysymys: paljonko verorahoja meni näihinkin pyöriin.

Ja kun asiaa miettii, siinäpä on kysymys, jossa ei aina ole mitään tolkkua. Mukana on heti epäily, että joku tuhlaa.
Mainittakoon muuten, että Föli-fillarit on hankittu kaupungin rahojen lisäksi hanke- ja mainosrahoituksella.

Ja vaikka ei olisi, taitaa olla niin, että paheksuvalle kysyjälle jää käteen vesilesti. Veikkaanpa nimittäin, että iso on se joukko, joka ilomielin antaa luvan käyttää pieni siivu omista veroista juuri kaupunkipyöriin.
***
Ottipa silmään sellainenkin uutinen, jonka mukaan Finlandia-taloon kaavaillaan julkisivuremonttia. Pulmallinen marmorihan päätyi pintaan vähän kuin mutkan kautta; arkkitehti itse oli tiemmä jossain vaiheessa pohtinut jopa mustaa graniittia.

Nähtäväksi jää, kietaistaanko talo marmoriin vielä kolmannenkin kerran. Aalto-peltiä ei nyt kukaan koiranleuka ole vielä esittänyt.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: