Skip to main content

Marine Alutech teki miljoonakaupan Tanskaan

 

Viranomaisveneitä Teijolla rakentava Marine Alutech toimittaa Tanskan merivoimien käyttöön kaksi noin 20-metristä alusta.   Yritys tiedotti tilauksesta perjantaina iltapäivällä.

Kyseessä on miljoonakauppa ja yrityksen mittapuulla mittava yksittäinen sopimus.  Toimitusjohtaja Niko Haro ei kerro varsinaista kauppasummaa, mutta sanoo tilaajan budjetin hankkeelle olevan 50 miljoonaa kruunua eli noin 6,7 miljoonaa euroa.  Käytännössä tämä tarkoittaa noin neljännestä yhtiön vuosituotannosta.

Nyt Tanskan viranomaisille toimitettavat alukset perustuvat venetyyppiin, jota Marine Alutech myi Hongkongiin.
-Käytännössä se on sama vene, mallinimi vain on vaihtunut, Haro tiivistää.

Tilaajan on tarkoitus käyttää aluksia monipuolisesti Frontex-toiminnassa.  Frontex on Euroopan raja-ja merivartiovirasto.
-Veneet tulevat palvelemaan esimerkiksi Välimeren alueella ja eteläisessä Euroopassa, Haro tähdentää.

Tiedotteen mukaan venetyyppi on suunniteltu monipuolisiin valvonta- ja partiointitehtäviin ja sitä on mahdollista käyttää niin kylmissä oloissa kuin tropiikin kuumuudessakin.

Yrityksellä on loppusuoralla myös toinen mahdollinen tilaus, euroissa mitaten pienempi mutta kolmelle vuodelle jakautuva.  Tanskalaisveneistä ensimmäisen toimittamiseen on aikaa vuosi ja toisen rakentamiseen 15 kuukautta.   Yrityksen on määrä tiedottaa sopimuksesta lähiaikoina.
-Sairastapauksen vuoksi emme saaneet nimiä alle vielä tällä viikolla, Haro kertoo.

Toimitusjohtaja toteaa, että koronapandemian hellitettyä tunnelin päässä näkyy valoa:  pandemian aikaan kasvokkainen kanssakäyminen ulkomaisten asiakkaiden kanssa kävi mahdottomaksi ja tämä näkyi siinä, että uusia hankkeita ei saatu kotiutettua.
-Edelleen on niin, että ihmiset tekevät kauppaa. Kun nyt olemme päässeet reissamaan, se näkyy heti, Haro toteaa.

Tilauskannan kasvun myötä kasvaa myös työntekijämäärä:  Marine Alutech työllistää parhaillaan noin 55 omaa työntekijää ja tänä vuonna määrä voi kasvaa parillakymmenellä.  Hakusessa on sekä suunnittelun että tuotannon työntekijöitä.
-Toimihenkilöitä tarvitaan viisi ja se puoli alkaa olla jo ok, Haro toteaa.

Materiaalien ja komponenttien saatavuus on sekin kohentunut.
-Siinä lähestytään jo vuoden 2019 tasoa ja odotus on, että kesälomien jälkeen tilanne olisi normaali.

Jaa artikkeli: