Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koilliskinoksien viikkokolaus tehdään tässä seuraavaksi.
***
Koulukeittiöissähän ollaan taikureita: pienellä rahalla tehdään joka päiväksi eri menyy.
Osa tehokkuutta on aika olematon hävikki. Ruokaa ei tehdä liikaa eikä sitä paiskata lautasenkaan kautta menemään. Ainakin vanhaan hyvään aikaan opastettiin ottamaan ruokaa lautaselle vain sen verran, minkä jaksaa syödä.

Jossain kohtaa ihmiselämää tapahtuu kuitenkin metka notkahdus, mitä oman ruokahalun arviointiin tulee.
Seurasin tässä näet elämää ruotsinlautan buffetissa. Siellä verenpainetta ei nosta suolasilli, vaan joidenkin ajatus siitä, että kun ruoasta on tietty summa maksettu, sitä voidaan heittää hyvällä omallatunnolla vaikka suoraan lämpöhauteesta mereen. Ruokaa haetaan pöytään täysiä lautasellisia, syödään vähän ja haetaan uusi täysi lautanen.
Lopputulos on se, että roskiin menee melkein yhtä paljon ruokaa kuin mitä syöjä on itselleen hakenut.

Ei tähän tarvitse mitään Afrikan nälänhätää sotkea, moinen itsetarkoituksellinen ruoan pois heittäminen on ajatuksena joka tapauksessa yli ymmärryksen menevä.
***
Ravintoloissa kai yleisesti ottaen hiljenee tammikuussa, kun tätä tipatonta vietellään. Luin juuri tutkimuksesta, jonka mukaan muutaman viikon alkoholipaussi tosiaan tekee hyvää muun muassa veren sokeriarvoille. Tutkimusryhmässä vähenivät oikeastaan vain sosiaaliset kontaktit.
Ja totta on, että ravintoloistahan seuraa on perinteisesti haettu.

Jatkossa haku kannattanee suunnata nimenomaan risteilyille.
Sääennusteen lukija radiosssa lupasi, että etelässä saa hytistä.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: