Skip to main content

Maisemaan uponneet

Heipähän hei.
Toimituksen lounaissiiven iltauintiosaston viikkokatsaus ripotellaan tähän nyt kyllä.
***
Metka lista oli tehty iltapäivälehteen hiljakkoin.
Otsikolla ”Näitä mökkejä Suomi rakastaa” oli listattu myydyimmät mökkipaketit eli kymmenen talovalmistajan tekeleet.
Mene, tiedä mutta omalla kohdalla lista ei vielä kauheasti säväyttänyt.  Ykkös- ja kakkossijan tuvat vielä ovat reippaasti uudennäköisiä, linjakkaita pulpettikattoja. Listan keskivaiheilla olevista tönöistä taas ei tiedä onko kyseessä asuintalo vai joku maakunta-Teboil.
Mene, tiedä sitten, mitä luettelo kertoo rakennusvalvonnan kireydestä tai löysyydestä pitkin maata.
Jos mökkipaketeista on kauppaa tehty, on niitä kaiketi johonkin rakennettukin.  
Ja yhtä helppo on päätellä, että aika monta sellaistakin paikkaa on, joihin mokomia on noussut vaikka vähintään maisemaansopivuuden kanssa olisi niin ja näin.  
Saaristossa tilanne on vielä joten kuten hanskassa, mutta sikäli kun lomalla tiirailin, muutamassa paikkaa näyttiin  kyllä yritettävän isoa asumusta sellaiselle tontille, jolla maisemaan istuisi korkeintaan puolijoukkueteltta.
Eipä siinä, kierros suurimpien talovalmistajien sivuilla kertoo että valinnanvaraa itse talojen suhteen on.  Joltisenkin hyvin on päästy jo eroon ajatuksesta, että kesämökin väen vängällä pitää olla harjakattoinen mummunmökki, oli sitten miten uusi hyvänsä.  
Vieläköhän tässä nähdään sekin ihme, että joku pykää kesämökkinsä kivimateriaalista.
***
Hukkumistilastoista asiaa tuossa ylempänä, puututaan tässä tieliikennepuoleen.
Ei ollut tälle kesälle ensimmäinen eikä varmasti viimeinen poliisitiedote, jonka mukaan  mopoautolla säheltänyttä nuorta miestä epäillään rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta: kaveri oli täräyttänyt liikennemerkkiä päin ja puhalsi jäljestä päin promillemittariin lukemia.
Mielenkiinnolla odotan, milloin näistä aletaan tehdä tarkempia tilastoja.  
Oikeiden autojen puolelta pidetään sen verran kirjaa, että joskus näkee uutisia joiden mukaan esimerkiksi joku älyn jättiläinen kärysi jo seitsemättä kertaa saman vuoden aikana.  
Antaas katsoa, kun aikaa kuluu, pompsahtaako mopoautoporukoista esille samanlaisia uusijoita.  Jos näin käy, kaiken järjen mukaan pitäisi kohta olla mopoautoja edukkaasti tarjolla vaikka miten.  
Kuskit keskimäärin ovat alaikäisiä, eikä siinä pitäisi olla kahta kysymystä siitä miten vanhempien pitää toimia kun oma piltti käryää ratista.   
***

Viikon luontoknopin esitti joku nuoremman polven edustaja.
Sen mukaan kahlaajiin kuuluvat isokuovi, pikkukuovi, mutta liukuovi on jo sitten jotain muuta.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: