Skip to main content

Maatiaismehiläisten hunajassa maistuu suomalainen sisu

Mikko ja Tessa Niemi kertovat, että mehiläistenhoito on koko perheen yhteinen harrastus.

Perniöläisessä pihapiirissä käy täysi tohina. Tessa ja Mikko Niemi pukevat ylleen suojahaalarit ja -päähineet. Käsiin laitetaan paksut, pitkävartiset käsineet ja kannettavaksi napataan varoen isoja valkoisia laatikoita. On hunajan sadonkorjuuaika.

–Harrastus alkoi meillä molemmilla kiinnostuksena pölyttäjiin, tarhamehiläisiin ja hunajantuotantoon. Itselläni myös hieman töideni kautta, Tessa Niemi kertoo.

Niemet tarhaavat kolmea erilaista mehiläisrotua. Italialaiset mehiläiset ovat yleisimmin tarhattu mehiläislaji ja nämä hoitavat Niemien pölytyspuuhista myös suurimman osan. Tuoreimpina tulokkaina Niemien pölytysarmeijaan ovat saapuneet Buckfast-mehiläiset.

Suomessa pölyttäjien määrä on romahtanut, ja tämä johtuu pääasiassa niiden luonnollisten laidunpaikkojen kiihtyvästä häviämisestä.

Kolmas mehiläisrotu Niemillä on nykyään uhanalainen Pohjolan tumma mehiläinen. Se on Suomen ensimmäinen mehiläisrotu, sillä mustaksi mehiläiseksikin kutsuttu rotu onnistui ensimmäisenä pölyttäjänä talvehtimaan pohjoisen karuissa oloissa1700-luvulla.

–Mehiläsitarhauksen käynnistyttyä Suomessa vuosisatoja sitten oli valtaosa Suomen mehiläiskannasta tätä rotua. Pohjolan tumma mehiläinen on siis Suomen mehiläiskannan maatiaisrotu, Tessa Niemi paljastaa.

Tessa ja Mikko Niemi saapuvat esittelemään toimintaansa myös Laurin markkinoille ja toivovat pääsevänsä kertomaan markkinaväelle lisää hunajan ja mehiläisten ihmeellisestä maailmasta.

 

Lue koko juttu ensi viikon lehdestä! 

Jaa artikkeli: