Skip to main content

Lintulaudat vähenevät

Tällä käpytikalla oli jo rengas jalassaan. Hannu Ekblom pisti muut tiedot vihkoon ja päästi nakuttajan takaisin luontoon.Yli puoli vuosisataa lintuja harrastanut Hannu Ekblom on huolissaan: vuosien seuranta osoittaa, että lintujen talviruokinta on vähenemässä.
–Ihmiset eivät vaan enää laita ruokintapaikkoja. Varsinaisen ruokintapaikan asemesta jo lintulautakin olisi kova juttu, ehdottaa Engblom.

Asia on ajankohtainen juuri nyt. Hannu Ekblomin ensimmäiset muistiinpanot ovat vuodelta 1964.
Lintukerho ”The Bird Club” perustettiin 1967 ja neljä sen jäsentä jatkaa edelleen aktiivisesti harrastusta. Ekblomin lisäksi ensi sunnuntaina laskentareitille lähtevät tutusta porukasta ainakin Pekka Loivaranta, Timo Helle ja Kalevi Koskinen.

Samaan aikaan talviruokinnan vähenemisen kanssa on uhanalaisten lintulajien määrän kasvanut.
–Vuonna 2010 uhanalaisia lajeja oli kaksitoista, nyt 36 lajia, kertoo Engblom.

Alkuviikosta Ekblom tutki ja rengasti lintuja vapaa-ajanasunnoollaan Förbyssä. Linnut lentävät pihan verkkoon, josta Ekblom irrottaa ne kaulallaan roikkuviin kangaspusseihin. Olohuoneen pöydällä linnut mitataan tarkoin, punnitaan, kirjataan niiden ikä ja sukupuoli ja tarvittaessa rengastetaan. Ekblom on rengastanut noin 48 000 lintua.

Kaikki tiedot kirjataan rengastusvihkoon. Sinikantisia vihkoja on rivi ikkunalaudalla. Vihkoista tiedot siirtyvät tutkijoiden käyttöön. Ekblomlla on suora yhteys luonnontieteellisen museon palvelimelle.

PIkkuinen sinitiainen on helppo käsitellä yksin, käpytikka on vähän riehakkaampi ja jo rengastettu.Usein puoliso Raija on kirjurina ja myös kaverina maastossa.
–Parikymmenkiloinen joutsen sylissä kirjoittaminen ei oikein luonnista, nauraa Engblom.

H
Tietojen kirjaamisen jälkeen Ekblom päästää linnun vapaaksi olohuoneen ikkunasta ja huikkaa jokaiselle lähtijälle kiitoksen ja morjens. 

Lue koko juttu painetusta lehdestä

 

Jaa artikkeli: