Skip to main content

Latokartanonkosken rauniosta suojarakenteilla turvallisempi

Vuonna 1805 rakennetun myllyn rauniot ovat aivan kosken kupeella.

Perniön Latokartanonkosken rannalla sijaitsevan myllyraunion turvallisuutta parannetaan erilaisilla tuki- ja suojarakenteilla vielä tämän vuoden aikana.

Raunio siirtyi Metsähallituksen omistukseen keväällä 2019. Metsähallituksen luonnon virkistyskäytön erityisasiantuntija Sanja Forsström kertoo, että raunion tuki- ja suojarakenteiden kunnostus on tarkoitus aloittaa vielä tämän vuoden aikana.
Ensimmäisenä on vuorossa väliaikaisen aidan pystyttäminen kosken ja raunion läheisyyteen.
Raunion vieressä kulkevalta kapealta polulta siirretään aitojen avulla kulku lähemmäs kalliota. Reitti pysyy muuten ennallaan.
Tämän jälkeen tavoitteena on toteuttaa nopealla aikataululla väliaikainen rakenne raunioiden ikkunoiden holvikaariin. Tämä mahdollistaa turvallisen liikkumisen raunion ympäristössä.
Rauniot ovat muuten hyvässä kunnossa, mutta holvi-ikkunoiden yläreunassa on punatiiltä, joka irtoilee paikaltaan.

Kun lämpötila sahaa, tiilten palasia tippuu vieläkin helpommin.
–Rakenne voidaan poistaa myöhemmin, kun rauniota korjataan perusteellisemmin. Tällä hetkellä Metsähallituksella ei kuitenkaan ole rahoitusta raunioiden perusteelliseen korjaamiseen.

Tavoitteena on, että uudistusten myötä raunioissa kiipeily loppuisi kokonaan, vaikka se tälläkin hetkellä on jo kylteillä kielletty.

Koko juttu 19.1. painetussa ja digilehdessä!

Jaa artikkeli: