Skip to main content

“Lapsi on aina lahja”

Päivi Vigg sylittelee tyttärensä Lahjan kanssa aina, kun voi.
Kuva Päivi Viggin kotialbumista.

Aamu Tyksin U-sairaalan edessä on tavanomainen. Ihmiset liikkuvat, autot kurvaavat pääoven eteen. Perniöläiselle Päivi Viggille Tyksin ovet ovat käyneet jo lähes liian tutuiksi; hänen kolmas lapsensa, kutsumanimeltään Lahja, on jo muutaman kuukauden ajan kerännyt voimia keskolassa.
-Hän syntyi viikolla 27+5, painoi syhntyessään vain 860 grammaa ja oli ihan käsittämättömän pieni, kertoo Vigg tyttärestään.

Päivi Viggin ja hänen miehensä Pasin ei enää pitänyt saada lisää lapsia. Avioparilla on jo ennestään kaksi poikaa. Nuoremman jälkeen Viggit olisivat toivottaneet tervetulleeksi kolmannenkin lapsen, mutta kolmatta raskautta ei vain tullut ja ajan kuluessa lapsihaaveet unohdettiin. Kun Lahja ilmoitti tulostaan, olivat vanhemmat yllättyneitä.   He miettivät tarkoin vaihtoehtoja; Vigg sairastaa diabetestä ja munuaisten vajaatoimintaa.
-Mietin riskejä ja sitä, onko vauvalla kaikki hyvin. Sain kaksi aikaa, joista toinen oli jatkoaika raskauteen liittyen ja toinen aika raskauden keskeytykseen. Lopulta päätin, että lapsi on kuitenkin aina lahja.

Päivi Vigg on monelle eteläisessä Salossa tuttu ihminen; hän vaikuttaa paljon muun muassa vapaaehtoistoiminnassa. Nauravainen ja ripeäliikkeinen nainen poikkeaa tavanomaisuudesta vain näkövammansa vuoksi; Vigg sokeutui parikymppisenä glaukooman takia. Tämän vuoksi Päivi Viggin mies joutui tulkitsemaan hänelle raskaustestinkin, sillä Päivi Vigg ei itse näe tulosta.

Raskaus eteni alkuun hyvin, mutta ystävänpäivänä Päivi Viggille nousi kova kuume. Sen aiheuttaja oli kohtutulehdus, joka käynnisti synnytyksen. Lahja syntyi lopulta sektiolla. Vigg kertoo synnytystilanteen olleen pelottava ja stressaava ja hän kertoo puristaneensa tilanteessa tukeneen kätilön käden lähes olemattomiin.
-Lopulta Lahja huusi. Olin täysin häkeltynyt siitä, että hän jaksoi huutaa. Siinä kohtaa tajusin, että minulla on lapsi.

Jos Lahja olisi syntynyt täysaikaisena, saisi Viggin perhe edelleen odottaa pienokaista syntyväksi; laskettu aika oli vasta 20.toukokuuta. Viikot keskosen kanssa ovat olleet pitkiä ja pelontäyteisiä: selviäisikö Lahja. Viime perjantaina vauva joutui leikkaukseen, jossa häneltä suljettiin sikiöaikainen valtimotiehyt, ductus. Lahjan kehittyisen ja selviytymisen kannalta toimenpide oli elintärkeä. Leikkauksen jälkeen Päivi Vigg saattoi kertoa hyviä uutisia: leikkaus oli sujunut hyvin.

Lue koko juttu ja toimittajan kolumni 6.5. painetusta tai digilehdestä.

Jaa artikkeli: