Skip to main content

Länsirannikon pirssit

Tervepä terve.  Toimituksen koilliskatoksen viikkokesäsade ropisee tässä seuraavaksi.
***
Nuoren aikuisen iän verran taaksepäin katsominen muistuttaa mieliin aika toisenlaisen maailman.  
Viime viikon hengenvetolomalla tuli selattua läpi nippu kirpparilta löytyneitä vuoden 1981 Tekniikan Maailmoja.  Paljoa kattavampaa kuvaa siitä, millaisen arkitekniikan kanssa silloin elettiin, ei voi saada.  

Jotain tuolloin testatusta on käytössä yhä, kesän 1981 kynnyksellä kun esiteltiin sellainenkin uutuus kuin teksti-TV.   

Nykyäänhän monen ensimmäinen aamurutiini ja kontakti ulkomaailmaan on yöpöydältä sänkyyn kaapattu älypuhelin, josta rouhaistaan heti herättyä auki joku uutissivu.
Tätä vasten vanhan teknarin jutun ingressi on hyväntahtoisen hellyyttävä:  siinä kannetaan huolta siitä, ajetaanko kansalaiset vasiten uutisten orjaksi heti aamusta, jahka teksti-tv yleistyy.

***
Jotain muutakin yhtymäkohtaa nykyaikaan on vanhoissa teknareissa. Vuonna 1981 Uudenkaupungin autoteollisuus oli voimissaan;  vuonna 1981 TM testasi niin suomalaisia Saabeja kuin Talbotejakin. Vanhan kunnon Saab 900:sen kokoonpanon laatu ei tosin saanut kestotestissä erityistä kiitosta.  Toisessa numerossa kokeiltu Horizonin petroliversio taisi olla jopa kotimainen innovaatio.

No, autoteollisuus länsirannikolla eli sittemmin läpi monenlaiset mutkat, mutta tällä viikolla uutiset taas jo kertoivat, että samainen autotehdas palkkaa 300 henkeä lisää, tällä kertaa pikku-Mersuja kokoamaan.
Kuka olisi uskonut, että se on autovalmistus, joka pikkukaupunkia Suomessa elättää vielä tänäkin päivänä.

***
Nyt jo on esitetty valistuneita arvioita kesän punkkimäärästä eri puolilla maata.
Tässäkään tietysti ei ole uutta, jos runsaan 30 vuoden takaiseen verrataan.  Tekniikan maailmojen ilmoitussivuille painetut Suosikki-lehden mainokset kertovat, että punkkia sitä kuunneltiin silloinkin.
***

Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: