Paljonko pitää polkea kuntopyörää, että siihen kiinnitetun vaihtovirtageneraattorin tuottama virta saa desin vettä kiehumaan? Paljon, suorastaan hiki hatussa.
Kuntopyörä lisälaitteineen on yksi varusteista entisessä Tenala Lanthandelissa. Toimintansa lopettanut kyläkauppa on muuttunut koululaisten tiedelaboratorioksi.
– Heureka on se valtakunnan tiedekeskus, tämä on Suomen ensimmäinen paikallinen pienois-Heureka, sanoo Höjdenin koulun opettaja Mia Skog.
Hän on osaltaan sen takana, että kaupan tiloissa tehdään monenlaista. Biologiaa opettava Skog otti taannoin puheeksi kollegoidensa kanssa, mitä useammalle oppiaineelle yhteistä toimintaa voitaisiin järjestää.
– Ruotsissa vastaavanlaisia pieniä tiedekeskuksia on paljon, sieltä tämä idea oikeastaan tuli.
Raaseporin kaupunki tuli osaltaan mukaan ja vuokrasi laboratoriolle kaupan tilat. Ekenäs Energi on puolestaan tarjonnut kaupungin koululaisille kuljetukset.
Mia Skog kertoo, että tavoitteena on saada toiminnasta pysyvää.
– Täällä tulevat käydyksi kaikki luonnontieteet. Ja tämän on oltava hands on -scienceä, pitää päästä itse kokeilemaan, hän muistuttaa.
Samaa sanoo tiistaina laboratoriopäivää viettänyt Mikaelskolanin kutosluokkalainen Malin Aulanko:
– Tässä oppii paljon paremmin kuin luokassa istumalla.
Yksi laboratorion kohteista simuloi auringon lämpötehoa, yhdellä pisteellä taas voidaan kuution vetoiseen laatikkoon ahtautuneen ihmisen avulla tutkia, mikä on ihmisen lämpöteho ja muut vaikutukset laatikon sisäilmaan. Tiistaipäivän huipennus oli aurinkoautojen rakentaminen ja niiden kilpailu.