Skip to main content

Kumien kausivaihtelu

Tervepä terve.  Toimituksen koillisseslongin viikkotorkut otetaan tässä seuraavaksi.
***
Viime viikolla uutisoidun väitöstutkimuksen mukaan ikäihmisten muistihäiriöt voivat olla seurausta jatkuvasta unilääkkeiden käytöstä.  Lyhytaikaiseksi tarkoitettuja lääkkeitä käytetään jopa vuosikymmeniä.  Kyseessä on jonkinlainen maan tapa.

Ennen kuin tämän varjolla joku rynnii vanhainkoteihin dosetteja tyhjentämään, pitää kai muistuttaa, että  ongelman ratkominen alkaa toisaalta. Vuosikymmenien käyttö tarkoittaa sitä, että lääkkeiden käyttöä aloiteltaessa ei ole oltu vanhoja.  Joku voisi vilkaista, mitä työikäiset popsivat.
***
Kielenkäytössähän olennaista on nykyään, että sanavalintojen on oltava somia ja tulevaisuudenuskoa luovia.  Jos joku oli ennen vaikeaa  tai ihan syvältä, se on nykyään vain haastavaa.

Alan uusi ennätys on, että rengasliikkeestä tiemmä saa tähän aikaan vuodesta tilata ”kausirenkaat” sen sijaan, että puhe olisi talvirenkaista.  Niiden nimi tietysti kertookin sen, että talvi on tulossa ja tulevaisuudenuskon kannalta musertavampaa on vaikea keksiä.

Mutta myykää sitten kausirenkaita.   Hirveästi vaan tulee opettelemista, kun pitää jatkossa muistaa laulaa että lunta tulvillaan on raikas kausisää ja näin edelleen.    Toki näitä on aikaa opetella sitten kausilomalla ja kausikylvöjen aikaan. Mahtaako tästä ehtiä kausimökille ollenkaan.

Toisaalta. Eihän tässä niin paljoa uutta ole.  Vanhastaan tunnetaan käsite ”välikausitakki”, joka on juuri rospuuttoajan vaate eli loimi sille välille, kun ei oikein ole kesä eikä talvi.  Joskus suoran kielenkäytön aikaan olisi puhuttu syksystä tai keväästä mutta sehän on jo vanhanaikaista.  Puhutaan sitten välikaudesta, ja sitähän ainakin säät ja kelit todennäköisesti puoli vuotta eteenpäin ovat.
***
Välikausitakin sijaan ainakin kahvipaahtimon omistajalla on toisenlaiset vaatteet. Juhlamokkatakki nyt ainakin.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: