Skip to main content

Kuivaa hirrenvetoa

Tervepä terve. Toimituksen koilliskulman viikkopuhelut soitetaan tässä seuraavaksi.
***
Poliisi ja Liikenneturva syynäsivät autoilijoita alkuviikosta. Erityisesti katsastettiin kuskien kännykänkäyttöä, ja useille kävi käry.  Moni selaa nettiä kännykän ruudulta autoa ajaessaan.

Vaan eipä sillä. Olen itsekin seurannut kanssa-autoilijoiden varustusta. Monella on kojetaulun päällä navigaattorin ruutu loistamassa niin kirkkaalla, että naapurikaistallakin valaistutaan.   

Tämä kuuluu askarruttaviin asioihin, äkkiseltään luulisi, että tuulilasilla loistava ruutu on vähintään ajamista häiritsevä tekijä.

Tai ehkä on vanhanaikaista olla huolissaan siitä, miten näyttöruudun seuraaminen häiritsee ajamista. Saattaa olla niin, että ajaminen häiritsee ruudun katselua.
***
Mielenkiintoinen rakennusuutinen sattui silmään Pudasjärveltä. Sinne nousee  maailman suurin hirsikoulu. Rakennuksen odotetaan olevan pitkästä aikaa koulu, jossa ei ole sisäilmaongelmia. Perinteisessä hirsitalossa sisäilma on tiemmä hyvää.

Tämä tietysti pätee vain varauksin.  Sitten on muuttujia; sekaannusten takia osa puista tai villoista makaa pari sateista syysviikkoa taivasalla, kaadot menevät väärinpäin, tai joku keksii pistää johonkin muovin vaikka ei pitäisi, ja taas ollaan lähtöpisteessä. Hirsi yksin ei ratkaise mitään, jos ei olla muuten tarkkoina.

Mutta tehdään hirrestä. Samaan kauppaan joku voisi miettiä, saisiko siitä aikaan muutakin kuin 80-luvun huoltoasemalta tai ökymökin näköisiä isoja rakennuksia.  Luulisi.
***
Lapsiahan on kiusattu vuosikymmenet pakottamalla nokkahuilun soittoon koulussa. Yleinen kappale on ollut se, jossa kehotetaan ostamaan makkaraa, jota markalla ja kahdella jo paljon saa.

Kappale on viiltävä kuvaus deflaatiosta ja huonoista ruokatottumuksista, ja kun hintasota kaupparyhmien välillä kuulemma on julistettu, niin tottahan tuosta tulee.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: