Skip to main content

Tervepä terve.
Toimituksen lounaissektorin ravitsemuslaitoksen viikkomenu katetaan nyt tähän.
***
Kouluruoka-asia pistää raapimaan päätä.

Useinhan kouluruokaa kuulee haukuttavan.    Omaan korvaan useimmat moitteet kalskahtavat siltä kuin tarkoituksena olisi vain mustamaalata kouluruokaa siitä syystä, että tarjolla on ollut jotain jota ruokailijaparka ei ole oppinut vielä syömään.  
Olisi houkutus epäillä, että moittimisessa kyseessä on vain kansallinen surullisenhuvittava perinne kuten juopottelu, hiihtäjien doping-käryt ja pellolle kaavoittaminen.  

Kouluaikojen jälkeen olen syönyt työkeikkojen  puitteissa useastikin  koulussa tai muussa laitoksessa.   Maanantaina lounastin Kirkonkylän koulussa, eikä sen perusteella moitteisiin näillä leveysasteilla ole syytä. 

Ylihienoa tai kokeellista ruoka ei noissa määrin tehtynä ja noilla hinnoilla voikaan olla, eikä tarvitsekaan olla. Spagetti  jauhelihasoosilla oli perusruokaa jossa oli  maku  kohdallaan.  Laitosruoasta ei voi puhua, ja salaattikin oli vastapilkottua.

Ei tässä auta kuin jatkaa kierrosta.  Maalaiskunnissa ei ole tullut eteen huonoa kouluruokaa, joten pitänee kutsua itsensä keskuskeittiöstä ruokittavan suuren kaupungin kouluun vieraisille ja maistelemaan. 
Perästä kuuluu.
***
Oman lusikkansa ruokasoppaan pistävät  tähtikokit, jotka puhuvat kunnon ruoan ja rauhassa syömisen puolesta.  Taajaan telkussa häärää Aki Wahlman, joka  ohjelmassaan  tekee arkiruokia ja vakuuttelee,  että ruoan valmistus ei ole avaruustiedettä. 

Ristiriita on siinä, että Wahlman on Foody Allen-nimisen puljun toimitusjohtaja.  Tämä firma Hesarin mukaan esitteli energiajuoman, joka on suunnattu 7-12-vuotiaille lapsille.  Uutuusliemestä puuttuu kofeiini, johon lapsia ei yrityksen mukaan haluta  koukuttaa. 

Jostain ahneuden ja oudon logiikan mailta koko homma  on.  Wahlman puolustelee tuotetta lehdessä sillä, että kun ipanat joka tapauksessa ostavat energiajuomia, niin miksi ei tarjolle tuotaisi myös vähemmän kovaa myrkkyä pienimmille.

Joopa joo. Seuraava tehtävä on nostaa kofeiiniliemet niin ylös etteivät ekaluokkalaiset ylety niitä ostamaan. Ei ole muuten kahta kysymystä, kumpaa kassahihnalle edelleen sujahtaa.

Paljon parempi mieli olisi jäänyt jos samalla tarmolla tehtäisiin töitä sen eteen, että minkään ikäiset eivät  litki energiajuomia.  Niissä on vaikea nähdä muun kuin turhan välitankkaamisen arvo, ja siitä tavasta pitäisi päästä eroon. 
Koukuttavia  litkujen on pakko olla, kenkälankkia vastaava makuelämys ei varmaan ole se minkä vuoksi energiajuomaa kitataan tämän tästä. 
***
Viikon kauppauutinen maakunnan tasolla on ehkä ollut uudistetun Citymarketin avaaminen Turun Länsikeskuksessa.
Sattumalta olin lauantaina niillä kulmin ja hetkellisessä mielenhäiriössä piti poiketa uuteen kauppaan.

Sen mittakaavaahan on yritetty havainnoillistaa artikkelien määrällä ja myynnin määrällä ja millä lie.

Miksei ihmisilläkin, kauppa on juuri sen suuruinen että se vetää talousalueen noin 300 000 ihmistä sisäänsä kerrallaan. Sen taas tietää siitä, että ne kaikki 300 000 olivat siellä lauantaina.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: