Skip to main content

Kotivaraa kokeillen

Suomessa putkahtaa silloin tällöin esiin käsite kotivara. Pääsin kerran Turussa pelastuslaitoksen tilaisuuteen, jossa käsiteltiin Tapani-myrskyn ja opetuksia. Siellä tähdennettiin kotivaran tärkeyttä.

Tapani-myrsky saapui Suomeen tapaninpäivänä 2011. Satuimme olemaan kotoa poissa, joten emme tienneet myllerryksestä mitään. Palatessamme vilkkuvat digikellot ilmoittivat sähkökatkosta. Jääkaapin ja pakastimen sisältö näytti normaalilta. Pihan ja lähimaiseman sotkuisuus ihmetytti.

Myrsky aiheutti Varsinais-Suomessa suuria tuhoja etenkin sähköverkolle. Usein luullaan, että sähköt voivat olla poissa pitkään syrjäseuduilla. Kymmenkunta vuotta sitten pahin tilanne sattui kuitenkin tiheähköön asutuilla seuduilla. Sähköt olivat pitkään poikki. Puhelinverkot hiipuivat muutaman tunnin kuluttua. Huoltoasemilla ei saanut tankattua. Viranomaisten Virvekin hyytyi pian. Sen tukiasemille vietiin aggregaatteja, mutta niistä ei voinut syöttää sähköä. Ei ollut töpseleitä.

Mainitussa pelastuslaitoksen esitelmätilaisuudessa myrskyn opetukset kerrottiin karusti. Muistan lähtemättömästi kaksi asiaa. Kotivaraa pitää olla, ja autosta saa sähköä vähän mutta pitkään. Täytyy varata sopivalla muuntajalla varustettu johto, jonka voi tuikata tupakansytyttimeen.

Nyt ei ole pahemmin myrskynnyt, mutta lunta on tullut normaalisti. Suomessa selvitään, mutta Keski- ja Etelä-Euroopassa on lumen ja pakkasten takia jouduttu hätään. Madridissa satoi lunta yli puoli metriä. Espanjan pakkasennätys parani noin 36 asteeseen. Sähköt toimivat, mutta laajoilla alueilla koko vesijohtoverkosto on mennyt umpijäähän. Eihän nyt Espanjassa tarvitse vesijohtoja eristää!

Auto seisoo ulkona pakkasessa, ja sen päällä parikymmentä senttiä lunta. Kannattaako putsata, koska kohta tulee lisää? Antaa auton ja penkkojen olla. Kuinkahan pitkään pärjäisi vaillinaisella kotivaralla? Päteviä ohjeita antavat mm. Martat, sisäasianministeriö ja puolustusvoimat. Kotivara sisältää vettä ja ruokaa perheen tarpeisiin vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto. Se koostuu kaiken aikaa kuluvista tuotteista.

Kuinka pärjäisi siis normaalisti kotona löytyvillä tuotteilla. Kokeilimme muutaman päivän. Kaappien hyllyillä sekä jääkaapissa on yllättävän paljon säilykkeitä ja kuivana säilyviä ruoka-aineita. Pienen pakastimen sisällöllä herkuttelisi varmaan pari viikkoa. Kellariin oli onneksi unohtunut vähän olutta ja viiniä.

Olettaen että vettä saa, mikä ruoka-aine loppuu ensin? Monet mainitsevat varmaan maidon, mutta aikuinen ei sitä tarvitse. Ensin tulee puute tuoreista hedelmistä, vihanneksista ja juureksista, jopa perunasta. Päivittäin käytettävät särpimet ja munat hupenevat myös pian.
Muutaman päivän kauppaboikotti meni kivuttomasti. Eikä siinä kurmeestakaan jouduttu kummemmin luopumaan.

pajen.fi

Jaa artikkeli: