Skip to main content

Kosken kylätalon kattoremontti alkoi kellarista

Mitä tulee mieleen sanasta ”kattoremontti”? Uusi aluskate ja sen päälle uutta peltiä tai huopaa? Tekevältä käy ripeästi?
Ehkä niinkin, joskus.

Harri Koistinen esittelee uusia katon tukirakenteita.

Aina ei, kuten Kosken kylätalossa, entisessä Vihiniemen työväentalossa.  Siellä kattoremontti on käynnissä ja sen näkee sivullinenkin: talon yläosa on  peitelty. Mutta ennen kuin talon kruununa uusi pelti kiiltelee, on takana pitkä rivi työtunteja ja ihan ensimmäiseksi talkoolaiset saivat huhkia itsensä hikeen kellarissa.
–Laskeskelin, että viisitoista valua sinne tehtiin, summaa Kosken aseman kyläyhdistyksen Harri Koistinen, yksi talkoolaisista.

Valuilla tuettiin väliseiniä niin, että rakenteiden alaspäin kohdistuva paino todella kulkee talon rakenteiden läpi maahan asti. Painoa kantavat näyttämön reunasta vintille nousevat kaksi uutta pystysuuntaista ”kuningaspalkkia”. Niiden alapää on vankasti maassa, yläpään päällä lepää varsinaisia katon tukirakenteita.

Jo pihalla huomaa, että talossa on remonttia tekeillä eikä siitä jää epäilystä myöskään talon salissa. Sen lattiasta kattoon nousee vantteria pystytolppia ja osan alapäässä on jo tunkki kiinni. Tarkoituksena on nostaa painunut katto oikeaan korkeuteen, jonka jälkeen uudet kattorakenteet pitävät sen kohdillaan.
Vintillä selviää koko totuus: massiivi- ja liimapuupalkeista on rakennettu uudet, järeät kattotuolit sekä palkistot, joiden varassa katon paino lepää.

Toistaiseksi Koskelle on myönnetty Kotiseutuliiton avustuksia vuosina 2015-2021 yli 100 000 euroa, viime vuonna 44 000 e. Lisäksi yhdistys on vienyt läpi Leader-rahoitteisia hankkeita, kuten keittiön ja ruokasalin remontit.

Koko Kylillä -sarjan juttu 5.1. painetussa ja digilehdessä!

Jaa artikkeli: