Skip to main content

Korona kasvatti puutarhainnostusta – Taimet voivat jopa loppua kesken

Perniön taimen ja Ekopihan yrittäjät Hannu Säilä ja Elisa Laine-Säilä kertovat, että erityisesti kompostorin tuotoksia kannattaa hyödyntää puutarhan kevätlannoituksissa.

Vuosi sitten alkanut koronapandemia innosti niin tee-se-itse -remonttireiskoja, kuin myös viherpeukaloita. Puutarhaliiton viime vuoden marraskuussa julkaiseman kyselytuloksen mukaan puutarhakauppa kasvoi peräti 16 prosenttia vuonna 2020. Myös kokonaismyynti nousi kaikkien aikojen ennätykseen, 663 miljoonaan euroon, rikkoen aikaisemman vuoden 2016 myyntipiikin. Puutarhaliitto ennustaa, että myynti kasvaa tänä vuonna 5-10 prosentin verran.

Lehtisen Puutarhan Sanna Nero kertoo, että buumin myötä erityisesti monista monivuotisista kasveista on pulaa jo tässä vaiheessa kevättä.

–Joitakin ennakkoon tilaamiamme kotimaisia monivuotisia taimia ei saatu kauden alkuun ollenkaan, kertoo Nero.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoo törmänneensä samaan ilmiöön.

–Oikeastaan taimipula juontaa juurensa vähän kauemmaksikin, eli viimeisten viiden vuoden aikana nuorten kiinnostus puutarhanhoitoon ja hyötykasveihin on kasvanut. Koronan myötä myynti kasvoi, ja monien taimien myynti loppui kesken, sillä myynti oli suurempaa kuin tarjonta. Sama ilmiö oli myös Euroopassa. Kun sitten viime vuonna varastot myytiin tyhjiksi, niin uskomme, että monivuotisten puiden, pensaiden ja perennojen varastot loppuvat tässä kevään kuluessa toukokuun aikana, kertoo Taulavuori.

Toimitusjohtajan mukaan esimerkiksi yksivuotisten hyötykasvien, kuten tomaatin ja chilien, tuotantokapasiteetti on riippuvainen kasvihuonepinta-alasta. Kasvihuonepinta-ala ei ole noussut samassa suhteessa myynnin kasvun kanssa, minkä vuoksi jotkut taimet saattavat loppua kesken.

Perniönseudun puutarha- ja viheryrittäjillä on tällä hetkellä kova kiire menossa. Melkkilän puutarha ja vihertyön yrittäjän Sari Melkkilän aika on viime päivinä mennyt omenpuiden leikkaamisessa.

–Tämä on se tyypillinen kevättyö, ja nyt on vielä kamala kiire saada puut leikattua, ennen kuin silmut puhkeavat, kertoo Melkkilä.

Omenapuiden leikkaamisen lisäksi nyt on hyvä aika hoitaa kuntoon perennapenkit ja kukkaistutukset. Kasvien siemeniä voi esikasvattaa tai suorakylvää maahan riippuen kasveista. Liikaa stressiä ei kuitenkaan kannata ottaa, sen tietävät särkisalolaiset Ahti ja Ritva Keinonen ja Ekopihan yrittäjät, jotka kertovat Perniönseudun Lehdessä puutarhanhoitovinkkejä.

Lue lisää päivän lehdestä!

Jaa artikkeli: