Skip to main content

Korjausrahojen leikkauspuheet vetävät vakavaksi Vihiniemessä

tarvitaan materiaalikuluihin. Kohonneet materiaalikulut vaikeuttavat remonttia.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset saattavat osua myös Vihiniemen kylätaloon sekä muihin paikallisiin seurantaloihin. Seurantalojen korjausten valtionavustukset odottavat paraikaa eduskunnan leikkauspöydällä.

Avustusten mahdollinen leikkaaminen vaikeuttaisi ja lykkäisi Vihiniemen kylätalon remontteja.
– Meillä on nyt huoli kylätalon tulevista remonteista. Työ tulee hartiapankista, sillä remontit tehdään talkoilla. Se ei kuitenkaan riitä, koska talkootyö ei käy maksuksi rautakauppaan eikä sähköliikkeeseen. Remontit kustannetaan pitkälti avustuksilla, Koski as. kyläyhdistyksen jäsen Harri Koistinen sanoo.

Valtion talousarvioehdotuksessa seurantalojen saamia korjausavustuksia suunnitellaan leikattavan lähes miljoonalla eurolla. Se tarkoittaisi liki 60 prosentin leikkausta korjausavustuksiin.
Vuoden 2024 talousarvioehdotuksessa Suomen seurantalojen korjausavustuksiin sekä neuvonta- ja ohjaustyöhön on varattu yhteensä 700 000 euroa. Vuonna 2023 summa oli melkein 1,7 miljoonaa euroa.
– Kyseessä on seurantalojen ainut korjausavustus, joka on kohdistettu remontointiin. Muitakin avustuksia on, mutta ne kohdentuvat tyypillisesti muuhun kuin remontointiin ja korjausrakentamiseen, esimerkiksi kylätoiminnan elävöittämiseen, Koski as. kyläyhdistyksen sihteeri Elina Kotilainen toteaa.

Vanhassa museoviraston inventoimassa talossa riittää korjattavaa.
Yli satavuotias Vihiniemen kylätalo on viimeisen kymmenen vuoden aikana saanut valtiolta remonttiavustusta eri vuosina useita kertoja.
Viime vuosina kylätalolla on remontoitu muun muassa keittiö, ravintolasali ja yksi kamareista seinineen ja lattioineen.

Tällä hetkellä kylätalolla on käynnissä laaja kattoremontti valtion korjausavustusten turvin.

Vielä ei ole varmaa, toteutuvatko leikkaukset, tai miten ne toteutuessaan vaikuttaisivat Vihiniemen kylätaloon.
– Sitä ei vielä kukaan tiedä, että saisivatko kaikki vähemmän tukea vai kohdennetaanko tuki tiettyihin rakennuksiin ja osa karsitaan kokonaan pois tuen piiristä, Harri Koistinen ja talkoissa mukana oleva Rasmus Lönnfors miettivät.

Jaa artikkeli: