Skip to main content

Kommentti: Ennakkoluulot ovat ymmärrettäviä

Neljännen korona-aallon myötä ulkomaalaiset työntekijät ja koronarokotusvastaisuus tuntuvat kieltämättä tulenaralta aiheelta. Perniönseudun Lehden tarkoitus ei ole lietsoa ulkomaalaisvihaa, tuodaan se nyt ensimmäisenä tähän selkeästi esille.

Aihe on kuitenkin syytä nostaa esille. Ulkomaalaiset kausityöntekijät ovat elintärkeitä tiloille. Viimeistään viime kevät ja kotimaan rajojen sulkeminen näytti sen, miten isoon pulaan maanviljelijät ja puutarhurit jäivät. Suomalaisista ei ollut tekemään rankkaa poimintatyötä pellolla auringon paahteessa. Tänä vuonna tunnelmat olivat keväällä positiivisemmat koronasta huolimatta. Soitin itse keväällä viljelijöille ja kysyin satokauden odotuksista. Monet uskoivat, että sato saadaan talteen tänä vuonna ulkomaalaisten työntekijöiden turvin.

Ukrainalaisten työntekijöiden rokotushaluttomuuteen on selkeä syy: epäluulo. Tässä kohtaa täytyy muistaa se, minkälaisesta valtiosta he tulevat. Ukraina on lähivuosina käynyt sotaa Venäjää vastaan, ja erityisesti maaseudun terveydenhuolto on laadultaan vaihtelevaa. Onko silloin suurikaan yllätys, jos koronarokotetietoisuus tai suhtautuminen niihin ylipäätään ei ole täysin sitä, mihin monet suomalaiset ovat tottuneet?

Eikä siitä ole vielä kovin kauan, kun suomalaisetkin suhtautuivat epäilevästi koronarokotteeseen. Lapsettomuuskysymykset, salaliittoteoriat ja muut hämäräbisnekset olivat meilläkin uutisissa alkuvuonna ja keväällä. Kaikissa mahdollisissa medioissa kampanjoitiin koronarokotteen puolesta, vaikka Astra Zeneca-rokotteen suhteen tilanne näytti aluksi hieman hankalalta. Mutta kuinkas sitten kävikään? Toistaiseksi rokote näyttää toimivan hyvin ja takaavan riittävän suojan koronaviruksen vakavaa tautimuotoa vastaan.

Lopuksi haluan kiitellä Suomen terveydenhoitojärjestelmää. Neljännen korona-aallon myötä terveydenhoidon resurssit joutuvat jälleen tiukoille. Työntekijöitä on hankala saada, ja osa työntekijöistä tarvitaan jälleen koronajäljitykseen ja tietysti rokotukseen. Salon kaupunki, kuten muutkin kaupungit Suomessa, ovat vastuullisia sen suhteen, että ne edes yrittävät tarjota koronarokotteen kaikille siihen oikeutetuille. Työn taakkaa ei kannata vähätellä. Kausityöntekijöiden rokotus on aivan yhtä tärkeää kuin muidenkin suomalaisten rokottaminen, eikä kausityöntekijöiden rokottaminen ole pois muiden suomalaisten rokottamisesta. Sen näkee jo siinä, miten hyvällä mallilla salolaistenkin rokottaminen on. Salon kaupunkia ei kannata myöskään syytellä yrittämisen puutteesta. Työntekijät ovat antaneet kaiken mahdollisen infon ja tiedonmurusen koronarokotteiden turvallisuudesta niin kotimaiselle kuin ulkomaalaisellekin työvoimalle.

Keskitytään nyt kaikki toimimaan vastuullisesti neljännen korona-aallon voittamiseksi.

Jaa artikkeli: