Skip to main content

Kolkkoa koltutta

Tervepä terve. Toimituksen itärinteen viikkokrookukset lasketaan tässä seuraavaksi.
***
Tämähän on monenlaisen veropuheen aikaa. Verotuspäätöksiä tipahtelee kansalaisille kuin räystäät keväisin eli joskus yllättäen.

Verohallinto puolestaan kertoi ottaneensa syyniin Onlyfans- nimisen nettisivuston sisällöntuottajat. Sehän on sellainen sivusto, joka tarjoaa tietääkseni ja ennen muuta eroottiseksi katsottua kuvaa ja videota.

Verokarhu muistuttaa, että sivustolle tehtyjen videoiden ja kuvien tuomat tulot ovat verotettavaa ansiota nekin, samoin alennukset, joita jostain saamastaan roinasta on sille antamaansa näkyvyyttä vastaan saanut.

Oppia ikä kaikki. Varmasti joku ihan vilpittömästi on ajatellut, että mitä siitä nyt jokaisesta tekemästään videosta ilmoittamaan. Siinä mielessä touhu ei vertaudu esimerkiksi metsästä poimittujen marjojen tai sienten perinteisesti verovapaaseen kauppaan, vaikka tatti voi jotenkin liittyä asiaan.

Toisaalta puolipukeisten videoiden tekoa ja sienestämistä yhdistää se, että pitää tietää, millaisista notkelmista tai kumpareista sitä suurimman tienestin voisi saada ja sitten ei kun kyykistelemään.
***
Ajankohta muuten suosii hartaampaa puhetta. Pääsiäinen on ovella ja se on mieleinen juhla vuoden kulussa. Siinä on toisaalta perjantaissa jotain pyhäinpäivämäistä karua hiljaisuutta ja toisaalta sen jälkeen jotain koulun kevätjuhlista tuttua yleishysteriaa. Niinpä se kulkee kaikkien tuntema Raamatun tarinakin: kolkosta kohti riemua.

Hartaudella tai uskonasioilla ei tarvitse olla asian kanssa tekemistä, mutta mielessä tietysti voi käydä kiittää varmuuden vuoksi myös yläkertaa siitä, että talvi todella on takana. Kevään juhlahan tämä on, ja vaatekertoja saa alkaa itse kukin varovasti vähentää vaikka videouraa ei miettisikään.

Ei sillä, ettei tarina tyhjästä kalliohaudasta olisi käynyt mielessä aikanaan eräänkin yhtyeen treenikämpällä. Sekin oli varsinainen luola, jonka ovella oli irtokiviä ja kerta kaikkiaan ihme paikka.
***
Uskomattomaksi käy kohta eräskin uskomus pitkänokkaisista linnuista. Tilaston mukaan ikäluokat sitä vain pienenevät, kun vauvoja ei synny. Tätä ei uskoisi, jos uskoisi lintuteoriaan: perjantaina Taalintehtaan rannassa päivysti ennennäkemättömän pitkä rivi muuttomatkaltaan palanneita haikaroita. Ilmeisesti yhdelläkään ei ollut ollut nokassaan tarinoiden pakettia.

Toisaalta tiedetään, että monen rajan yli tulleen kuskaama, tilattu paketti on jäänyt tullin takahuoneeseen, joten sieltä kai voisi kysellä.

Noin muuten linnut liittyvät ristikoihin, jotka kai monesti mielletään varttuneempien harrasteeksi.

Kieltämättä tässä eräänä päivänä tuntui tosi vanhalta. Vihjeenä oli ”entinen pääministeri”, sanassa viisi kirjainta ja keskellä R. Kai siihen joku nuorempi olisi miettimättä pistänyt Marinin eikä Sorsan.
***
Hyvää päänsisäistä pääsiäistä.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: