Skip to main content

Kiskon illassa pääosin myönteiset asenteet turvapaikanhakijoihin

Kiskolassa puhuttiin tiistaina Kärkelän asuinyksiköstä.  Asiakkuusjohtaja Hannu Rusama kertoi aluksi Kalliolan setlementistä.–Kiskolaiset yllättivät positiivisesti, todettiin Kiskolan rappusilla tiistai-iltana.
Takana oli puolitoistatuntinen keskustelutilaisuus, jossa aiheena oli Kärkelään tulossa oleva alaikäisten turvapaikanhakijoiden asumisyksikkö.

Toimintaa alkaa pyörittää Kalliolan setlementti, joka oli myös tiistain tilaisuuden takana.
Tiistaina paikalla oli noin 50 kiskolaista ja suhtautuminen varovaisen myönteistä, siitä huolimatta, että kaikkiin kysymyksiin ei setlementin henkilökunnallakaan ollut vielä vastauksia.
Esimerkiksi se, mitä kansallisuuksia tulijat edustavat, ja mikä on heidän sukupuolijakaumansa, ei vielä tiedetä.  Yksikön johtajana aloittava Lauri Karjalainen toivoo, että edes henkilökunta saisi tiedon ennen kuin tulijat ovat pihassa
.
Kiskolaiset tarjoutuivat jo monenlaiseen apuun, jotta yksikön arki saadaan käyntiin.
Konkreettisimmin, isossa kassissa, ensimmäinen apu tuli kirjastosihteeri Anna Schaumanilta, joka oli koonnut poistohyllystä Aku Ankkoja ja jalkapallolehtiä keskukseen tulijoille.

Hyvää tahtoa tuntui ainakin tiistaina riittävän: urheiluseura Kiskon kiskojien Timo Virtanen lupasi urheilutoimintaan materiaaliapua ja yksityishenkilöistä Jukka Helkama mietti, että hänen osuutensa voisi olla vaikka päivä, jolloin hän vie väkeä kalastamaan. 

Kriittisiäkin ääniä kuului. Vapaa-ajan asukas mietti, miten pidetään huolta siitä, että keskuksen asukkaat eivät tule esimerkiksi ihmisten pihoihin.
Lauri Karjalainen kertoi, että pelisäännöt tehdään oitis selväksi ja käydään läpi esimerkiksi jokamiehenoikeudet.

Karjalaisen mukaan yksikön arjessa pyritään muuten säntilliseen ja perinteiseen päivärytmiin.
–Yöllä nukutaan ja aamulla noustaan ylös, hän kärjisti.

Lääkäri Lauri Rantala totesi, että esimerkiksi kummiperhetoiminta voisi olla tärkeää.

Turvapaikanhakijoille nimetään turvapaikkaprosessin ajaksi edustaja, ja tähän toimeen tarvittaisiin vapaaehtoisia ihmisiä lisääkin.

Jaa artikkeli: